Νέα Υόρκη – κορονοϊός: Εντοπίστηκαν αντισώματα από το Φεβρουάριο

Ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου ο κορονοϊός κυκλοφορεί στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με μια αμερικάνικη επιστημονική έρευνα.

Η πόλη επιβεβαίωσε το πρώτο επίσημο κρούσμα του ιού την 1η Μαρτίου του 2020. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα ρίχνει φως στην παρουσία αντισωμάτων κατά του Sars-CoV-2 σε δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί το Φεβρουάριο για άλλους λόγους, καθώς προέρχονταν από ασθενείς με άλλες παθήσεις, έγκυες κλπ.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως ο ιός κυκλοφορούσε αφανής στους δρόμους της Νέας Υόρκης, προκαλώντας ήπια έως μέτρια, ακόμα και καθόλου συμπτώματα σε πολλούς ανυποψίαστους ασθενείς της νόσου Covid-19, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Εμίλια Μία Σορντίλο, διευθύντριας κλινικής Μικροβιολογίας του Όρους Σινά.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Όρους Σινά, Φλόριαν Κράμερ, επιβεβαιώνει την ύπαρξη του ιού στη Νέα Υόρκη, ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα μεταδοτικότητας, ήδη από τις πολύ αρχές του Φεβρουαρίου, εφόσον τα πιο πρώιμα αντισώματα ευρέθησαν σε δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε την τρίτη εβδομάδα του ίδιου μήνα.

Σημαντικό πόρισμα της ίδιας μελέτης αποτελεί η απόδειξη ισχυρής ανοσιακής απάντησης με διάρκεια αρκετούς μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Η είδηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη μελέτη του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία τα αντισώματα κατά του κορονοϊού μειώνονται γρήγορα. Όπως είπε ο Κράμερ, περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Νέας Υόρκης εκτιμάται ότι εμφάνισε αντισώματα, ποσοστό μεγάλο, αλλά όχι επαρκές για την επιθυμητή ανάπτυξη συλλογικής ανοσίας («ανοσίας της αγέλης»). Πάντως, τόνισε ότι τα στοιχεία από τη Ν.Υόρκη δεν έδειξαν μείωση στα επίπεδα των αντισωμάτων μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου.

ΠΗΓΕΣ: The New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ, nature.com

ΣΥΝΤΑΞΗ: Aλεξάνδρα Πιτσούνη 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος