Νέα μελέτη: Τα μεσογειακά φύκια σημαντικές δεξαμενές αποθήκευσης του άνθρακα

Η Ποσειδωνία (Posidonia oceanica), τα τυπικά φύκια του Μεσογείου, επιβεβαιώνονται ως βασικοί παίκτες στο παιχνίδι δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα, εκτός από αυτόν που αποθηκεύεται στους ιστούς τους, συσσωρεύουν μεγάλη ποσότητα του με τη μορφή σακχάρων και εξάγεται από τις ρίζες σε συγκεντρώσεις 80 φορές υψηλότερες από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα.

Η ανακάλυψη προέρχεται από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, Ecology & Evolution και συντονίστηκε από το γερμανικό Ινστιτούτο Max Planck για τη Θαλάσσια Μικροβιολογία στη Βρέμη.

«Τέτοια άφθονα αποθέματα σακχάρου είναι εκπληκτικά. Αυτό σημαίνει ότι το φυτό συμβάλλει στη δέσμευση άνθρακα σε όλη του τη ζωή», τονίζουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Maggie Sogin, η οποία ανέλυσε δείγματα νερού που ελήφθησαν σε διαφορετικές περιφέρεις στη Μεσόγειο, την Καραϊβική και τη Βαλτική Θάλασσα, βρήκαν απροσδόκητα υψηλές συγκεντρώσεις σακχαρόζης κοντά στις ρίζες.

Η ανάλυση DNA των βακτηρίων που ζουν σε κομμένα ιζήματα έδειξε επίσης ότι, αν και το 80% του ανακτηθέντος DNA περιέχει γονίδια που αποδομούν τη σακχαρόζη, αυτά είναι ενεργά γονίδια στο 64% των περιπτώσεων.

«Η Ποσειδωνία (Posidonia oceanica) παράγει ενώσεις που αναστέλλουν τη μικροβιακή δραστηριότητα, επομένως μόνο ένα μικρό μέρος των αποθεμάτων σακχάρου αποδομείται», τονίζει ο ερευνητής.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει τη σημασία αυτών των φυτών, αλλά υπογραμμίζει και τη ζημιά που προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα φύκια, όχι μόνο επηρεάζουν πολλές υπηρεσίες του οικοσυστήματος που παρέχονται από την Ποσειδωνία, αλλά κινδυνεύουν να  εκτεθούν σε καταστροφή, προκαλώντας έτσι την απελευθέρωση του άνθρακα.

Πηγή:ATSH

Μετάφραση: Σταυρούλα Ευάγγελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος