Νέα μελέτη συνδέει την ατμοσφαιρική ρύπανση με υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημαντική επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων στη δημόσια υγεία και την ανάγκη για βελτίωση των προτύπων ποιότητας του αέρα.

Ερευνητές με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Wayne State στις ΗΠΑ εντόπισε μια συσχέτιση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των υψηλότερων ποσοστώνκαρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημαντική επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων στη δημόσια υγεία και την ανάγκη για βελτίωση των προτύπων ποιότητας του αέρα.

«Υπήρξαν και άλλες μελέτες για την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά τα ευρήματά τους σχετίζονταν κυρίως με καρκίνους στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα», είπε ο Τζον Κρέιμερ, επικεφαλής της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wayne State.

«Ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου είναι πιο σπάνιος και λιγότερο συχνός από τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά επειδή εμφανίζεται επίσης ως αποτέλεσμα του καπνίσματος- όπως και ο καρκίνος του πνεύμονα- θέλαμε να διερευνήσουμε τυχόν συνδέσεις.

«Ενώ έχει υπάρξει ουσιαστική έρευνα για τις επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων στην πνευμονική νόσο, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση ως παράγοντα κινδύνου για τον ανώτερο αεραγωγό, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Στέλα Λι, και ερευνήτρια στο Κέντρο Χειρουργικής και Δημόσιας Υγείας στο Brigham and Women’s Hospital.

Τι έδειξε η μελέτη

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την εθνική βάση δεδομένων του καρκίνου της Επιδημιολογίας και Τελικών Αποτελεσμάτων Επιτήρησης των ΗΠΑ (SEER) από τα έτη 2002–12. Εστίασαν στα σωματίδια PM2.5 επειδή το μικρό τους μέγεθος (μεταξύ 0 και 2,5 mμ) τους επιτρέπει να παρακάμπτουν τα φυσικά φίλτρα του ανώτερου αεραγωγού και να φτάνουν βαθύτερα στο αναπνευστικό σύστημα.

Η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ των μέσων επιπέδων PM2,5 σε διάφορες κομητείες των ΗΠΑ και των ποσοστών εμφάνισης των καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου. Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν συνολικά πάνω από 600 κομητείες και 11 πολιτείες και συλλέχθηκαν δεδομένα σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση, το αλκοόλ και το κάπνισμα.
Διαπιστώθηκε πως η έκθεση στα σωματίδια PM2,5 σχετίζεται σημαντικά με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η έκθεση στα PM2,5 σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων της στοματικής κοιλότητας και του λάρυγγα.

«Αυτά τα ευρήματα ρίχνουν φως στον σημαντικό ρόλο της περιβαλλοντικής ρύπανσης στους καρκίνους του ανώτερου πεπτικού συστήματος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω ευαισθητοποίηση, έρευνα και προσπάθειες μετριασμού του» πρόσθεσε.

«Η περιβαλλοντική και η προσωπική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης, Αμάντα Ντίλγκερ από το Mass General Brigham. «Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη βελτίωσης των προτύπων ποιότητας του αέρα προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου» συμπλήρωσε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος