Η παρατεταμένη ξηρασία «έδιωξε» τους Βίκινγκς από τη νότια Γροιλανδία, υποστηρίζει νέα μελέτη

Ένα από τα μυστήρια της ιστορίας του ύστερου Μεσαίωνα είναι γιατί οι Βίκινγκς έφυγαν από τη νότια Γροιλανδία στις αρχές του 15ου αιώνα. Αν και, σύμφωνα με τη γενική άποψη, ο λόγος ήταν η πτώση της θερμοκρασίας, μια νέα μελέτη υποδεικνύει, στην πραγματικότητα, μια άλλη αιτία: η ξηρασία.

Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst (ΗΠΑ) ανακατασκεύασε τις ιστορικές θερμοκρασίες στη Γροιλανδία τα τελευταία 2.000 χρόνια, για τις οποίες συνέλεξαν και ανέλυσαν δείγματα ιζημάτων από μια λίμνη.

Οι βόρειοι λαοί εγκαταστάθηκαν το 985 στον λεγόμενο ανατολικό οικισμό της νότιας Γροιλανδίας, όπου καθάρισαν τη γη και φύτεψαν γρασίδι για βοσκή βοοειδών, φτάνοντας το μέγιστο περίπου 2.000 κατοίκους. Αλλά μετά από περίπου 400 χρόνια, το σύστημα που δημιούργησαν κατέρρευσε αρκετά γρήγορα.

Μέχρι τώρα, πιστευόταν ότι ο λόγος ήταν η πτώση των θερμοκρασιών, που σχετιζόταν με τον Μικρό Παγετώνα, οι αποικίες κατέστησαν έτσι μη βιώσιμες, αλλά η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Advances έρχεται σε αντίθεση με αυτήν τη θεωρία.

Η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε πώς άλλαξε το κλίμα κοντά στα βόρεια αγροκτήματα. Για αυτό, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Raymond Bradley του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Amherst, πήγαν στη λίμνη 578, που βρίσκεται κοντά σε ένα παλιό βόρειο αγρόκτημα, όπου πέρασαν τρία χρόνια συλλέγοντας δείγματα ιζημάτων.

Στη συνέχεια ανέλυσαν τα στοιχεία για δύο δείκτες. Το πρώτο είναι ένα λιπίδιο γνωστό ως BrGDGT, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιορίσει τη θερμοκρασία. «Εάν είναι διαθέσιμο ένα αρκετά πλήρες αρχείο, η αλλαγή στη δομή των λιπιδίων μπορεί να σχετίζεται άμεσα με τις αλλαγές στη θερμοκρασία», δήλωσε η Isla Castańeda, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Ο δεύτερος δείκτης προέρχεται από το κηρώδες στρώμα των φύλλων των φυτών, με βάση το οποίο μπορεί να προσδιοριστεί ο ρυθμός με τον οποίο τα χόρτα και άλλα φυτά που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία έχουν χάσει νερό με εξάτμιση.

«Αυτό που βρήκα είναι ότι αν και η θερμοκρασία δεν άλλαξε σημαντικά κατά τη διάρκεια της ύπαρξης του βόρειου οικισμού της νότιας Γροιλανδίας, η ξηρασία αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Boayand Zhao, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Brown στο Rhode Island.

Οι σκανδιναβικοί αγρότες έπρεπε να ταΐζουν τα ζώα τους με αποθηκευμένη χορτονομή, και ακόμη και σε μια καλή χρονιά, τα ζώα ήταν συχνά τόσο αδύναμα που έπρεπε να οδηγηθούν στα λιβάδια μόλις έλιωνε το χιόνι την άνοιξη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι συνέπειες μιας παρατεταμένης ξηρασίας, μαζί με άλλες οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, θα μπορούσαν να έχουν ανατρέψει την ισορροπία αρκετά ώστε να καταστήσουν τον ανατολικό οικισμό μη βιώσιμο, κατέληξαν οι ερευνητές.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος