NASA: Το Ingenuity πραγματοποίησε την τρίτη επιτυχημένη πτήση του στον Άρη

Την τρίτη αυτόνομη πτήση του στον πλανήτη Άρη πραγματοποίησε το Ingenuity, χθες, Κυριακή 25 Απριλίου. Το ελικόπτερο της NASA ανυψώθηκε 5 μέτρα, έκανε μια πλευρική κίνηση 50 μέτρων και επέστρεψε τελικά στην αρχική θέση, σε μια πτήση που διήρκησε 80 δευτερόλεπτα.

Η πτήση της Κυριακής ήταν η πιο φιλόδοξη, ωστόσο οι μηχανικοί σκοπεύουν να ωθήσουν το ελικόπτερο «μέχρι τα όρια του». Οι δύο προηγούμενες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Η πρώτη, ιστορική πτήση της Δευτέρας σηματοδότησε την πρώτη ελεγχόμενη πτήση από αεροσκάφος που πραγματοποιήθηκε σε έναν άλλο κόσμο.

Το Ingenuity έφτασε στον Άρη με το ρομποτικό σκάφος Perseverance της NASA, το οποίο προσγειώθηκε στον κρατήρα Jezero στα μέσα Φεβρουαρίου. Το αεροσκάφος των 1,8 κιλών αποτελεί τεχνολογικό επίτευγμα που αποσκοπεί να αποδείξει τη χρησιμότητα της εναέριας κινητικότητας στην ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη. Στο μέλλον, τα ελικόπτερα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ανιχνεύουν και να διερευνήσουν απροσπέλαστες περιοχές.

NASA: Το Ingenuity πραγματοποίησε την τρίτη επιτυχημένη πτήση του στον Άρη
(NASA/JPL-Caltech via AP)

Την τελευταία εβδομάδα των δοκιμών, το ρομπότ ενεργούσε ως ραδιοφωνικός σταθμός και φωτογράφος του ελικοπτέρου. Το Perseverance έχει τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο από απόσταση 65 μέτρων από το «αεροδρόμιο» του drone. Μεγάλο μέρος των εικόνων αυτών θα αργήσουν να επιστρέψουν στη Γημ καθώς οι δορυφόροι στον Άρη έχουν περιορισμένο εύρος ζώνης και προτεραιότητα έχουν τα δεδομένα της πτήσης.

Αυτό που δυσκολεύει την πτήση στον κόκκινο πλανήτη είναι η αραιή του ατμόσφαιρα, η οποία έχει μόλις το 1% της πυκνότητας της γήινης. Η πτήση απαιτεί πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και δύο έλικες που περιστρέφονται αντίθετα, ώστε να υπάρξει αρκετή δύναμη ανύψωσης.

Η NASA ανέφερε ότι σχεδιάζει μια τέταρτη πτήση σε λίγες μέρες.

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος