NASA: Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ετοιμάζεται για εκτόξευση 

Μία νέα εποχή στην εξερεύνηση του διαστήματος αναμένεται να φέρει η εκτόξευση του νέου υπερσύγχρονου τηλεσκοπίου της NASA, James Webb. Το τηλεσκόπιο βρίσκεται πλέον στη βάση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας στη Γαλλική Γουιάνα και αναμένεται να τεθεί σε τροχιά στις 18 Δεκεμβρίου.

Το JWST είναι ένα κοινό εγχείρημα των διαστημικών υπηρεσιών των ΗΠΑ (NASA), της Ευρώπης (ESA) και του Καναδά (CSA) και αποτελεί ένα από τα μεγάλα επιστημονικά έργα του 21ου αιώνα.

Ο διάδοχος του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, αξίας 10 δισ. δολαρίων, έφθασε στο ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο του Κουρού πριν από πέντε ημέρες. Τώρα, το τηλεσκόπιο βρίσκεται ανυψωμένο σε κατακόρυφη θέση ώστε οι μηχανικοί να ξεκινήσουν τους ελέγχους πριν από την πτήση.

NASA: Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ετοιμάζεται για εκτόξευση 

Ένας πύραυλος Ariane-5 θα εκτοξεύσει το τηλεσκόπιο σε απόσταση περίπου 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το τηλεσκόπιο James Webb θα επιτρέψει βαθύτερη κατανόηση του ορατού σύμπαντος, αποκαλύπτοντας επιπλέον στοιχεία για τον σχηματισμό των πλανητικών συστημάτων και βλέποντάς βαθιά μέσα στον χρόνο. Αυτό θα το κάνει με ένα πολύ μεγαλύτερο κάτοπτρο το οποίος έχει διάμετρο 6,5 μ. και όργανα που θα είναι συντονισμένα στο υπέρυθρο.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το τηλεσκόπιο θα μπορεί να ανιχνεύσει το φως από τον πρώτο πληθυσμό άστρων στο Σύμπαν που ενεργοποιήθηκε πριν από 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Η τελική συναρμολόγηση και οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο στο εργοστάσιο της Northrop Grumman στο Redondo Beach της Καλιφόρνια, στη συνέχεια οι επιστήμονες προετοίμασαν το τηλεσκόπιο για ένα 16ήμερο ταξίδι 2.500 χιλιομέτρων που κατέληξε στο Κουρού, μέσω της διώρυγας του Παναμά.

Οι ομάδες στο ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο θα επιθεωρήσουν πρώτα το JWST για να επιβεβαιώσουν ότι δεν έχει υποστεί ζημιές κατά τη μεταφορά. Στη συνέχεια, το τηλεσκόπιο θα τροφοδοτηθεί με καύσιμα και θα συνδεθεί με τον πύραυλο Ariane 5.

NASA: Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ετοιμάζεται για εκτόξευση 

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν φτάσει στη Γαλλική Γουιάνα φορτηγά αεροπλάνα με τα εργαλεία και τον εξοπλισμό υποστήριξης που απαιτούνται για τις εργασίες στον Webb τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη NASA, το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο αποτελεί ένα πραγματικά θαυμαστό τεχνολογικό επίτευγμα, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν τις συνθήκες και τα εμπόδια που προέκυψαν κατά την κατασκευή και προετοιμασία του, μεταξύ των οποίων ένας τυφώνας, θύελλες, πυρκαγιές και φυσικά η πανδημία. Στο εγχείρημα συμμετείχαν χιλιάδες επιστήμονες, μηχανικοί και άλλοι επαγγελματίες από πάνω από 14 χώρες και 29 πολιτείες.

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος