NASA: Ορισμένοι γήινοι μικροοργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν στον Άρη

Ορισμένοι γήινοι μικροοραγνισμοί θα μπορούσαν να επιβιώσουν προσωρινά σε μια ατμόσφαιρα σαν του Άρη, σύμφωνα με νέα μελέτη της NASA. Στην κοινή μελέτη τους, οι επιστήμονες της NASA και του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR) δοκίμασαν την αντοχή των μικροοργανισμών μετά την εκτόξευσή τους σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές του Άρη. Τα μικρόβια ταξίδεψαν μέσα σε μπαλόνια τα οποία επιπλέουν σε μεγάλα υψόμετρα και μερικά από αυτά, κατάφεραν να επιβιώσουν από το ταξίδι.

«Δοκιμάσαμε με επιτυχία έναν νέο τρόπο έκθεσης βακτηρίων και μυκήτων σε συνθήκες που μοιάζουν με αυτές που επικρατούν στον Άρη, χρησιμοποιώντας ένα επιστημονικό μπαλόνι για να εκτοξεύσουμε τον πειραματικό μας εξοπλισμό μέχρι τη στρατόσφαιρα της Γης», δήλωσε η Μάρτα Φιλίπα Κορτεσάο, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης του DLR.

«Για να προετοιμαστούμε για τις επανδρωμένες μακροχρόνιες αποστολές στον Άρη, θα πρέπει να δούμε πώς θα μπορούσαν να επιβιώσουν οι μικροοργανισμοί που σχετίζονται με τον άνθρωπο στον Κόκκινο Πλανήτη, καθώς μερικοί μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των αστροναυτών», λέει η κύρια συγγραφέας Καταρίνα Σίεμς, επίσης από το DLR.

«Επιπλέον, μερικά μικρόβια θα μπορούσαν να είναι πολύτιμα για την εξερεύνηση του διαστήματος. Θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να παράγουμε τρόφιμα και υλικά ανεξάρτητα από τη Γη, κάτι που θα είναι σημαντικό», είπε.

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν τα μικρόβια μέσα στο “MARSBOx” που διατήρησαν σε πίεση ισοδύναμη με την ατμόσφαιρα του Άρη και το γέμισαν με τεχνητή ατμόσφαιρα καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής. «Το κουτί μετέφερε δύο στρώματα δείγματος, με το κάτω στρώμα να προστατεύεται από την ακτινοβολία», εξήγησε η Κορτεσάο. «Αυτό μας επέτρεψε να διαχωρίσουμε τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας από τις άλλες συνθήκες της πτήσης, όπως αποξήρανση, ατμόσφαιρα και διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Τα δείγματα του ανώτερου στρώματος εκτέθηκαν σε περισσότερο από χίλιες φορές μεγαλύτερη ακτινοβολία UV από τα επίπεδα που μπορούν να προκαλέσουν ηλιακά εγκαύματα στο δέρμα μας», είπε.

NASA: Ορισμένοι γήινοι μικροοργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν στον Άρη
(NASA)

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δεν επιβίωσαν όλα τα μικρόβια στο ταξίδι εκτός από τον μύκητα Aspergillus niger τον οποίο μπόρεσαν να αναβιώσουν μετά την επιστροφή του. Ο ίδιος μύκητας είχε προηγουμένως εντοπιστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία των μικροβίων στην διερεύνηση δυνατότητας ζωής και ανθρώπινης επιβίωσης εκτός του πλανήτη μας.

Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Frontiers in Microbiology», έρχεται αμέσως μετά την άφιξη του Perseverance της NASA στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, μια αποστολή που θεωρείται μια από τις πιο φιλόδοξες προσπάθειες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

ΠΗΓΗ: Independent

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος