NASA: O επόμενος στόχος του σκάφους New Horizons ονομάστηκε «Έσχατη Θούλη»

«Έσχατη Θούλη» (Ultima Thule) θα ονομάζεται, προσωρινά τουλάχιστον, το ουράνιο σώμα “2014 MU69” που βρίσκεται στην απομακρυσμένη Ζώνη Κάιπερ και αναμένεται να εξερευνηθεί από το διαστημικό σκάφος New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Αφού το 2015 πραγματοποίησε την επίσκεψή του στον Πλούτωνα, το διαστημικό σκάφος αναμένεται να φθάσει στον στόχο του την Πρωτοχρονιά του 2019.

Όπως προδίδει και το όνομα του εν λόγω προορισμού, Η «Έσχατη Θούλη» θα είναι ο πιο μακρινός και αρχέγονος κόσμος που θα έχει επισκεφθεί ποτέ μια διαστημοσυσκευή.

Προκειμένου να προβάλλει τη συμβολική σημασία της αποστολής, η επιστημονική ομάδα του New Horizons επέλεξε το όνομα Θούλη, που παραπέμπει σε ένα μυθικό υπερβόρειο νησί.

«Το σκάφος μας κατευθύνεται πέρα από τα όρια των γνωστών κόσμων. Εφόσον θα πρόκειται για την πιο μακρινή εξερεύνηση στη διαστημική ιστορία, μου αρέσει να αποκαλώ εν συντομία τον επόμενό στόχο μας Εσχάτη», ανέφερε ο ‘Αλαν Στερν, επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής.

Η NASA, από πέρσι τον Νοέμβριο, είχε ζητήσει από κοινό και επιστήμονες να προτείνουν ονόματα για την αποστολή στο σώμα “2014 MU69”. Περισσότεροι από 115.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο πρότειναν περίπου 34.000 ονόματα, εκ των οποίων 37 επιλέχθηκαν και τέθηκαν σε τελική ψηφοφορία. Ονόματα με ελληνική αναφορά (Όλυμπος, Φάρος, Ρουβίκωνας κ.α.) ήταν ανάμεσα σε εκείνα που είχαν προταθεί.

Ωστόσο, το όνομα «Έσχατη Θούλη» δεν είναι οριστικό. Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, θα υποβάλει στη Διεθνή Αστρονομική Ένωση την τελική πρότασή της για την επίσημη ονομασία του «2014 MU69». Η πρόταση, βεβαίως, θα εξαρτηθεί από το τι θα ανακαλύψει το διαστημικό σκάφος New Horizons.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/NASA

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος