NASA: Νέα ευρήματα-εκπλήξεις σχετικά με όσα γνωρίζαμε για τον Δια

Το διαστημικό σκάφος Juno (Ήρα), της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), έστειλε στοιχεία σε σχέση με τα ευρήματα που εντοπίστηκαν από την έρευνά του στον πλανήτη Δία, τον μεγαλύτερο του ηλιακού μας συστήματος.

Το κόστους 1,1 δισ. δολαρίων διαστημικό σκάφος που κινείται με ηλιακή ενέργεια, εκτοξεύθηκε το 2011 και έκανε το πρώτο κοντινό πέρασμα πάνω από το Δία τον Αύγουστο του 2016.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, ο πλανήτης διαθέτει στους πόλους του γιγάντιους κυκλώνες, που φθάνουν σε διάμετρο τα 1.400 χιλιόμετρα, ένα μαγνητικό πεδίο με δεκαπλάσια ισχύ σε σχέση με αυτό της Γης, καθώς και ένα πολικό σέλας που δεν μοιάζει με το γήινο.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Σκοτ Μπόλτον, του Νοτιοδυτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Τέξας, τόνισαν ότι μετά από την ολοκλήρωση της αποστολής του Juno, το κεφάλαιο στα εγχειρίδια αστρονομίας που αφορά τον Δία, θα πρέπει να ξαναγραφτεί από την αρχή.

Το διαστημικό σκάφος έχει κάνει έως τώρα πέντε περάσματα πάνω από τους πόλους του Δία (το τελευταίο στις 19 Μαΐου), σε απόσταση έως 3.400 χιλιομέτρων από την κορυφή των νεφών του.

Από την επιστημονική παρατήρηση προέκυψε ότι, αντίθετα με τους πόλους του Κρόνου, στους πόλους του Δία επικρατεί ένα χαοτικό σκηνικό διάσπαρτο από φωτεινούς οβάλ σχηματισμούς. Αυτά τα οβάλ σχήματα, που μοιάζουν με κρατήρες, στην πραγματικότητα είναι τεράστιοι κυκλώνες και αντικυκλώνες, μερικοί από τους οποίους έχουν διάμετρο 1.400 χλμ. και σχεδόν ο ένας αγγίζει τον άλλο. Μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστο το πώς δημιουργούνται αυτοί οι κυκλώνες και πόσο διαρκούν στην ατμόσφαιρα.

Επιπλέον, οι μετρήσεις της γιγάντιας μαγνητόσφαιρας του πλανήτη δείχνουν ότι το μαγνητικό πεδίο κοντά στο Δία είναι περίπου δύο φορές πιο ισχυρό (δεκαπλάσιο του γήινου), από ό,τι προέβλεπαν οι επιστήμονες, φθάνοντας τα 7,766 Γκάους.

Μια ακόμη πληροφορία σε σχέση με τον Δία είναι ότι, το πολύ φωτεινό σέλας τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο πόλο του πλανήτη δεν φαίνεται να σχηματίζεται με τον τρόπο που σχηματίζεται στη Γη.

Ακόμη, στην ατμόσφαιρα του Δια εντοπίστηκε ένα «ποτάμι» αμμωνίας. Επίσης για πρώτη φορά έγινε αντιληπτό ότι γύρω από τον πλανήτη υπάρχει ένας δακτύλιος σκόνης.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, τα στοιχεία που ήρθαν στο φως, από το σκάφος Juno δεν επαρκούν για να απαντηθεί το μεγάλο ερώτημα: αν έχει στερεό πυρήνα ο Δίας ή αποτελείται μόνο από αέρια (κυρίως υδρογόνο και ήλιο).

Το επόμενο κοντινό πέρασμα του Juno πάνω από τον Δία θα γίνει στις 11 Ιουλίου, όταν το σκάφος θα πετάξει ακριβώς πάνω από την εμβληματική «μεγάλη ερυθρά κηλίδα», η οποία είναι διπλάσια από τη Γη. Η αποστολή του σκάφους έχει προγραμματισθεί να διαρκέσει έως το Φεβρουάριο του 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος