NASA: Ηλιακή καταιγίδα θα πλήξει σήμερα τη Γη

Μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα προβλέπεται να πλήξει σήμερα, 19 Ιουλίου, τη Γη, η οποία θα μπορούσε να διαταράξει τα συστήματα πλήγησης GPS και να οδηγήσει σε  ραδιοφωνικές διακοπές σε διάφορα μερη του κόσμου, σύμφωνα με την NASA.

«Το μοντέλο της NASA προβλέπει πρόσκρουση στις 19 Ιουλίου η οποία θα μπορούσε να διαταράξει το GPS και το ερασιτεχνικό ραδιόφωνο», έγραψε η ερευνήτρια Τάμιθα Σκοβ στο Twitter.

«Άμεσο χτύπημα. Ένα νήμα που μοιάζει με φίδι εκτοξεύθηκε από μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα και κατευθύνεται προς τη Γη», έγραψε η ερευνήτρια.

Ωστόσο, είναι πιθανό η καταιγίδα να έρθει και αργότερα αυτή την εβδομάδα. Η καταιγίδα κατηγορίας G1 – η οποία είναι μικρή αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει τις λειτουργίες των δορυφόρων – θα μπορούσε να πλήξει τη Γη στις 20 ή 21 Ιουλίου, σύμφωνα με το SpaceWeather.

Η προέλευση της καταιγίδας προέρχεται από μια στεμματική εκπομπή μάζας, μια απελευθέρωση πλάσματος και μαγνητικής ενέργειας, η οποία εκτοξεύθηκε από τον Ήλιο στις 15 Ιουλίου, από ένα ασταθές νήμα μαγνητισμού. Αυτές οι εκρήξεις είναι ικανές να απελευθερώσουν 100.000 φορές περισσότερη ενέργεια από όση παράγουν όλα τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στη Γη κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Οι καταιγίδες αυτές έρχονται καθώς ο Ήλιος βρίσκεται στην ενεργό φάση του 11ετούς ηλιακού κύκλου του, με περιστατικά όπως αυτά να αναμένεται να αυξηθούν σε συχνότητα. Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, μια τεράστια δομή πλάσματος και μαγνητικού πεδίου αποσπάστηκε από τον Ήλιο.

Οι ισχυρές ηλιακές καταιγίδες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι δορυφόροι έχουν πέσει από την τροχιά τους λόγω της αυξημένης δραστηριότητας του ηλιακού ανέμου και μικρότεροι δορυφόροι κατηγορίας CubeSats, έχουν καταστραφεί εντελώς.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να προβλέψουν αυτές τις καταιγίδες χρησιμοποιώντας τον μέγιστο ρυθμό αύξησης της δραστηριότητας των ηλιακών κηλίδων για να υπολογίσουν πόσο ισχυρός μπορεί να είναι ο κύκλος. Αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε ευάλωτες υποδομές όπως τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, επικοινωνίας και το διαδίκτυο.

ΠΗΓΗ: Independent 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος