Να συμπεριληφθεί το Τσερνόμπιλ στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς ζητά η Ουκρανία από την Unesco

Οι αρχές της Ουκρανίας επιθυμούν να συμπεριληφθεί η περιοχή του Τσερνόμπιλ στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Την πρόταση αυτή την έκανε ο νέος υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας, Oleksandre Tkatchenko. «Είναι ένα από τα πιο εμβληματικά εδάφη της Ουκρανίας» και πρέπει να «διατηρηθεί για την ανθρωπότητα», δήλωσε.

Σήμερα, στην ερημωμένη πόλη Πρίπιατ στην απαγορευμένη περιοχή του Τσερνόμπιλ, επισκέπτες περιπλανιούνται ανάμεσα στα κτίρια και τους δρόμους από όπου χιλιάδες άνθρωποι εκκενώθηκαν πριν από τρεις δεκαετίες. Το 2019, 124.000 τουρίστες επισκέφθηκαν την περιοχή μετά την κυκλοφορία της εξαιρετικά δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς “Τσερνόμπιλ”.

«Η περιοχή του Τσερνομπίλ είναι ήδη ένα παγκοσμίως διάσημο ορόσημο. Δυστυχώς όμως δεν έχει επίσημο καθεστώς», δήλωσε ο επαγγελματίας οδηγός Μάκσιμ Πολίβκο, κατά τη διάρκεια μιας επιτόπιας επίσκεψης με δημοσιογράφους του AFP.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η αναγνώριση της περιοχής από τον πολιτιστικό οργανισμό του ΟΗΕ θα αναδείξει την τοποθεσία ως τουριστικό αξιοθέατο, ενώ ταυτόχρονα, θα ενισχύσει τις προσπάθειες για τη διατήρηση των γερασμένων κτιρίων.

Δεκάδες χωριά και πόλεις στα οποία κατοικούσαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείφθηκαν μετά την καταστροφή, ωστόσο, περισσότεροι από 100 ηλικιωμένοι ζουν στην περιοχή παρά την απειλή της ραδιενέργειας.

Πάντως, οι Ουκρανικές αρχές εκτιμούν ότι η ζώνη αποκλεισμού ενδέχεται να μην είναι ασφαλής για τους ανθρώπους για τα επόμενα 24.000 χρόνια. Σήμερα, έχει μεταμορφωθεί σε καταφύγιο για τα ελάφια που περιπλανιούνται σε κοντινά δάση.

Ο ουκρανός υπουργός πολιτισμού είπε ότι η απόκτηση του καθεστώτος από την Unesco θα μπορούσε να προωθήσει τη ζώνη αποκλεισμού ως έναν «τόπο μνήμης» που θα αποτελούσε προειδοποίηση για μια επικείμενη πυρηνική καταστροφή. «Η περιοχή μπορεί και πρέπει να είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες, αλλά θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από έναν προορισμό για επίδοξους εξερευνητές», δήλωσε στο AFP.

ΠΗΓΗ: Euronews, France24

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος