Μυτιληνιοί γράφουν ιστορία στις διαστημικές τεχνολογίες (audio)

Ο Ηλίας Ψυρούκης με καταγωγή από την Αγιάσο της Λέσβου, δεν μπήκε τυχαία στην λίστα του National Geographic και του Forbes καθώς από το 2012 με επιμονή, υπομονή και πάθος, όντας ακόμα μαθητής του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης εστίασε στις διαστημικές τεχνολογίες και σήμερα είναι ένας από τους “ηγέτες” της διαστημικής γενιάς στη χώρα μας.

Το 2012, οι μαθητές Ηλίας Ψυρούκης, Ηλίας Θεοδωρίδης και Στρατής Τσιρτσής κέρδισαν τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό CanSat με την κατασκευή του «Icaromenippus 3D», ενώ τον Σεπτέμβριο του 2018 κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό Copernicus Hackathlon που διοργάνωσε το Corallia και έγινε με την υποστήριξη του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και της Hellas Sat.

Σήμερα ο Ηλίας Ψυρούκης εργάζεται ως Επιστημονικός Σύμβουλος σε προγράμματα της Ελληνικής Διαστημικής Βιομηχανίας και διοργανώνει το CanSat in Greece με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Το CanSat in Greece είναι το πρώτο έργο με έδρα στην Ελλάδα που υποστηρίζεται από το National Geographic Young Explorers Grant. Πρόκειται για έναν πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Οι μαθητές και οι φοιτητές καλούνται να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, για να πραγματοποιήσουν μια διαστημική αποστολή που οραματίστηκαν. Ο δορυφόρος εκτοξεύεται σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου με έναν πύραυλο, που κατασκευάστηκε από τη SPIN, και προσγειώνεται με ασφάλεια με χρήση αλεξίπτωτου, ενώ εκτελεί την αποστολή που η ομάδα έχει επιλέξει.

Στις 12 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε ο 5ος διαγωνισμός CanSat in Greece και ήδη αρκετά σχολεία έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος