Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να “διαβάσει” τα συναισθήματά μας;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το University College London στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησαν έναν ιστότοπο με στόχο να διευρύνουν τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την τεχνολογία αναγνώρισης συναισθημάτων και την επισήμανση των κινδύνων της.

Η τεχνολογία αυτή έχει σχεδιαστεί για τον εντοπισμό ανθρώπινων συναισθημάτων χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, είναι μια τεράστια βιομηχανία, και θεωρητικά θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμη σε πολλές περιπτώσεις, από την οδική ασφάλεια έως την έρευνα αγοράς. Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι αυτή η τεχνολογία δεν προκαλεί μόνο ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικότητας, αλλά είναι ανακριβής και φυλετικά προκατειλημμένη.

Ο ιστότοπος ονομάζεται Emojify και δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι υπολογιστές για να μαντέψουν τα συναισθήματα των ανθρώπων.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αυτός ο τύπος τεχνολογίας χρησιμοποιείται ήδη σε κάποια μέρη του κόσμου, σε συνεντεύξεις για δουλειά ή σε μια δικαστική δίκη για τον προσδιορισμό της αθωότητας ή της ενοχής κάποιου.

Ορισμένοι λένε ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη λήψη ορισμένων σημαντικών αποφάσεων. Είναι όμως ηθικά σωστή; Αυτό το ερώτημα θέτει η ερευνητική ομάδα μέσω του ιστότοπου.

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να “διαβάσει” τα συναισθήματά μας;

Πώς λειτουργεί ο ιστότοπος Emojify

Στον ιστότοπό της η ομάδα έχει δημιουργήσει ένα παιχνίδι όπου οι χρήστες καλούνται να επιλέξουν έναν αριθμό προσώπων που τους προτείνει και να εντοπίσουν σε αυτά, έξι ανθρώπινα συναισθήματα: ευτυχία, λύπη, φόβο, έκπληξη, αηδία και θυμό.

Οι χρήστες μπορούν να απαντήσουν σε κάποιες ερωτήσεις, όπως εάν έχουν χρησιμοποιήσει αυτόν τον τύπο τεχνολογίας στο παρελθόν, εάν πιστεύουν ότι είναι χρήσιμη ή ανησυχητική και αν την γνώριζαν και από πριν.

«Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι η τεχνολογία αναγνώρισης συναισθημάτων υπάρχει και χρησιμοποιείται ήδη», δήλωσε η Αλέξα Χάγκερτι, επικεφαλής του έργου και ερευνήτρια στο Κέντρο Leverhulme του Πανεπιστημίου του Cambridge για το Μέλλον της Νοημοσύνης.

Όπως επεσήμανε η επιστήμονας στην «Guardian», μερικές από τις βασικές ανησυχίες γύρω από αυτήν την τεχνολογία είναι οι τεράστιες δυνατότητες διάκρισης και επιτήρησης. Επιπλέον, η ομάδα αμφισβητεί πώς η τεχνολογία μπορεί να μαντέψει με ακρίβεια τα συναισθήματα των ανθρώπων μέσω των κινήσεων του προσώπου τους. Μερικές φορές για παράδειγμα, χαμογελάμε από ευγένεια και όχι επειδή είμαστε χαρούμενοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες του έργου δεν αποθηκεύουν ούτε τις εικόνες ούτε τα δεδομένα των επισκεπτών του ιστότοπου.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος