Μόσιαλος: Τα ερωτήματα για το εμβόλιο της ΑstraZeneca με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν

Εν αναμονή των αποφάσεων του EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca, o Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο Facebook κάνει, όπως αναφέρει, μια απόπειρα συστηματοποίησης των ερωτημάτων με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στη δημοσιότητα. Στο τέλος της ανάρτησής του τονίζει ότι “θα περιμένουμε να δούμε εάν μετά την ανάλυση των περιστατικών θα υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο προφίλ ευαισθησίας στο εμβόλιο και κάποια πιθανή βιολογική εξήγηση”.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:

Σε λίγη ώρα θα γίνει η ανακοίνωση του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων (ΕΜΑ) με τις προτάσεις τους για το εμβόλιο της ΑstraZeneca. Τα ερωτήματα που εξετάζουν οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής είναι πολλαπλά και δεν είναι εύκολο να τα προβλέψουμε γιατί δεν έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία που εξετάζουν.

Πάρα ταύτα, θα κάνω μια απόπειρα συστηματοποίησης των ερωτημάτων με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στη δημοσιότητα

1. Είναι τα περιστατικά των θρομβώσεων που έχουν ανακοινωθεί περισσότερα από τα περιστατικά σε αντίστοιχο πληθυσμό που δεν έχει εμβολιαστεί; Σε αυτό έχει ήδη απαντήσει ο ΕΜΑ ότι είναι πολύ λιγότερα από τα στατιστικά αναμενόμενα στον γενικό πληθυσμό.
2. Είναι τα περιστατικά των εγκεφαλικών θρομβώσεων περισσότερα σε εμβολιασμένους; Σε αυτό το ερώτημα οι εκπρόσωποι του ΕΜΑ είπαν πως ο αριθμός ήταν εξαιρετικά μικρός στην Ευρώπη συνολικά. Το ποσοστό εμφάνισης είναι πιθανότατα στατιστικά ασήμαντο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά ίσως να είναι ελάχιστο μεν αλλά πιο αυξημένο σε επίπεδο συγκεκριμένων κρατών.
3. Υπήρξαν εγκεφαλικές θρομβώσεις και με τα άλλα εμβόλια (Pfizer & Moderna); Ναι, υπήρξαν αλλά τα κλινικά χαρακτηριστικά που εξετάζονται τώρα από τον ΕΜΑ είναι ίσως διαφορετικά από τα χαρακτηρίστηκα των θρομβώσεων στις ΗΠΑ. Θυμίζω εδώ πως ο FDA δεν έδωσε οδηγίες αναστολής ή διακοπής μετά την ανάλυση των περιστατικών αυτών.
4. Υπάρχει περίπτωση να συνδέονται τα περιστατικά με υποκείμενα νοσήματα όσων εμβολιάστηκαν; Η απάντηση στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου είναι πως αυτό επί του παρόντος επίσης εξετάζεται.
5. Επίσης εξετάζουν τις διαφορές με το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν γίνει 11 εκατομμύρια ΑΖ εμβολιασμοί αλλά δεν υπήρχαν αντίστοιχα περιστατικά ενώ έχουμε 10 (?) στις ευρωπαϊκές χώρες.
6. Μπορεί οι διαφορές μεταξύ ΗΒ και ορισμένων χωρών να οφείλονται στο γεγονός πως το εμβόλιο χορηγήθηκε στους άνω των 50 μέχρι στιγμής στο ΗΒ, ενώ σε ορισμένες χώρες που συνέβησαν τα περιστατικά χορηγήθηκε σε νεότερες ηλικιακές ομάδες;
7. Ξέρουμε εάν έχουμε περισσότερα περιστατικά σε γυναίκες ή άντρες και εάν αυτό οφείλεται σε παράγοντες που έχουν η δεν έχουν σχέση με το εμβόλιο;
8. Μπορεί μια προηγουμένη λοίμωξη από κορωνοϊό να έχει συμβάλει σε συνδυασμό ή ανεξάρτητα και τα αποτελέσματα να συνδέονται ή να μην σχετίζονται με τη χορήγηση του εμβολίου;
9. Υπάρχει συσχέτιση με την παρτίδα η το σημείο παραγωγής των εμβολίων;
10. Υπάρχει πιθανός βιολογικός μηχανισμός που να εξηγεί τη διαφορετική αντίδραση στο εμβόλιο από κάποιους;
11. Ξέρουμε αν κάποιες θεραπείες ήταν αποτελεσματικές σε όσους είχαν εγκεφαλική θρόμβωση;
Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα ερωτήματα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα. Το βέβαιο είναι πως ο αριθμός των περιστατικών είναι εξαιρετικά μικρός. Θα περιμένουμε να δούμε εάν μετά την ανάλυση των περιστατικών θα υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο προφίλ ευαισθησίας στο εμβόλιο και κάποια πιθανή βιολογική εξήγηση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος