MIT: Ποιοί είναι οι 35 καινοτόμοι επιστήμονες κάτω των 35 ετών παγκοσμίως

Η επιστημονική επιθεώρηση MIT Technology Review του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, δημοσίευσε την ετήσια λίστα που περιλαμβάνει τους 35 Καινοτόμους Επιστήμονες κάτω των 35 ετών (35 Innovators Under 35).

Η φετινή λίστα περιλαμβάνει επιχειρηματίες, ανθρωπιστές, εφευρέτες, πρωτοπόρους και οραματιστές που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης ενέργειας, της βιοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και άλλων.

Ο αρχισυντάκτης της επιθεώρησης MIT Technology Review, Gideon Lichfield, δήλωσε: «Με την ετήσια αυτή λίστα, παρουσιάζουμε τους εξαιρετικούς νέους πίσω από μερικές από τις τεχνολογίες που θα καθορίσουν τις επόμενες δεκαετίες. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την εφευρετικότητα και την ποικιλομορφία των ανθρώπων των οποίων οι εφευρέσεις διαμορφώνουν το μέλλον».

Ο διαγωνισμός αυτός συγκεντρώνει περισσότερες από 500 υποψηφιότητες κάθε χρόνο, από τις οποίες οι συντάκτες πρέπει να επιλέξουν 100. Στη συνέχεια μια 25μελής κριτική επιτροπή εξετάζει τις επιλεγμένες υποψηφιότητες. Οι κριτές που διαθέτουν τεχνογνωσία στην τεχνητή νοημοσύνη, τη βιοτεχνολογία, τα λογισμικά, την ενέργεια, και άλλους χώρους, επιλέγουν την τελική λίστα των 35 καινοτόμων.

Στη λίστα των καινοτόμων κάτω των 35 ετών, βρίσκονται ερευνητές, εφευρέτες και επιχειρηματίες, των οποίων το έργο προβλέπει να αλλάξει τον κόσμο με εφαρμογές στη γεωργία, την τεχνητή νοημοσύνη, τη βιοϊατρική, τις κατασκευές, την ενέργεια, τα νέα υλικά, τη ρομποτική και το νερό.

Κάποιοι αναζητούν θεραπείες για την αντιμετώπιση τηε πανδημίας του Covid-19, όπως ο Omar Abudayyeh, ο οποίος, μαζί με την ομάδα του στο ΜΙΤ, μετέτρεψαν το CRISPR σε εργαλείο για τον εντοπισμό μεταλλάξεων του καρκίνου, βακτηρίων και ιών που μεταδίδονται από τα κουνούπια όπως ο Zika.

Το CRISPR, η νέα τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων, θεωρείται ως μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις του αιώνα για τη δυνατότητά του να αλλάξει τη βιοϊατρική έρευνα και θεραπεία γενετικών ασθενειών. Από τον περασμένο Ιανουάριο, η επιστημονική ομάδα προσπαθεί να μετατρέψει το εργαλείο αυτό σε φορητό διαγνωστικό τεστ για τον Covid-19.

MIT: Ποιοί είναι οι 35 καινοτόμοι επιστήμονες κάτω των 35 ετών παγκοσμίως

Η Leila Pirhaji ανέπτυξε ένα σύστημα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, για τη μέτρηση μικροσκοπικών μορίων στο σώμα που ονομάζονται μεταβολίτες και η έρευνά της θα μπορούσε να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε και να θεραπεύσουμε καλύτερα τις ασθένειες.

Η Inioluwa Deborah Raji ερευνά την φυλετική προκατάληψη σε δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση συστημάτων αναγνώρισης προσώπου και αναγκάζει τις εταιρείες να αλλάξουν τις τακτικές τους. Η Raji θέλει να «πάρουμε τις ιδέες που μοιραζόμαστε ως κοινότητα και να προσπαθήσουμε να τις μεταφράσουμε σε συγκεκριμένες δράσεις, πόρους και πλαίσια».

MIT: Ποιοί είναι οι 35 καινοτόμοι επιστήμονες κάτω των 35 ετών παγκοσμίως

Ο Dongjin Seo σχεδιάζει τσιπ που προορίζονται για διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή για λογαριασμό της νεοσύστατης εταιρίας του Έλον Μασκ, Neuralink.

Ο Seo είναι επικεφαλής μιας 12μελούς ομάδας που σχεδιάζει ασύρματους υπολογιστές χαμηλής ισχύος οι οποίοι μπορούν να μπουν στον εγκέφαλο μέσα από μια μικρή τομή στο κρανίο. Το startup αναπτύσσει ένα ρομπότ που μπορεί να τοποθετήσει εξαιρετικά λεπτά ηλεκτρόδια σε εγκεφάλους ζώων.

MIT: Ποιοί είναι οι 35 καινοτόμοι επιστήμονες κάτω των 35 ετών παγκοσμίως

Η διάγνωση ενός αγαπημένου προσώπου με τη νόσο του Πάρκινσον, ώθησε την Katharina Volz, η οποία ετοιμαζόταν να συνεχίσει την ακαδημαϊκή της έρευνα στα βλαστοκύτταρα, να ιδρύσει την εταιρία της, OccamzRazor το 2016.

Η νεοσύστατη εταιρία βιοτεχνολογίας με βάση τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση στην αναζήτηση θεραπείας, αναπτύσσοντας προγράμματα που διαβάζουν και κατανοούν δημοσιευμένο υλικό σχετικά με τη νόσο. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να ενσωματώσει γονιδιωματικά, πρωτεϊνικά και κλινικά σύνολα δεδομένων.

Το αποτέλεσμα είναι το “Parkinsome” – ένας χάρτης που αποκαλύπτει πώς προκαλείται και εξελίσσεται η ασθένεια, επισημαίνοντας σημεία και συμπτώματα που μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και προτείνει πιθανές θεραπείες. Ο στόχος της Volz και της ομάδας της είναι η αναβάθμιση της πλατφόρμας έτσι ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν ολοκληρωμένους χάρτες για άλλες πολύπλοκες ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση του εγκεφάλου.

MIT: Ποιοί είναι οι 35 καινοτόμοι επιστήμονες κάτω των 35 ετών παγκοσμίως

Ο Mohamed Νταουάφι και το startup του Cure Bionics με έδρα την Τυνησία,  βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης ενός ρυθμιζόμενου βιονικού βραχίονα που θα κοστίζει περίπου 2.000 αμερικανικά δολάρια – ένα κλάσμα του κόστους παρόμοιων προσθετικών άκρων. Η ομάδα του σχεδιάζει να μειώσει το κόστος χρησιμοποιώντας τρισδιάστατους εκτυπωτές και ελπίζει να προσφέρει μια σειρά προσθετικών άκρων υψηλής ποιότητας αλλά χαμηλού κόστους, σε νέους στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχει ανάγκη και οικονομική δυσχέρεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος