Μειωμένη η γονιμότητα των σκύλων, τα τελευταία 30 χρόνια

Σημαντική επιδείνωση, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, παρουσιάζει το πρόβλημα της υπογονιμότητας των σκύλων, σύμφωνα με μια νέα Βρετανική επιστημονική έρευνα. Από τα σχετικά συμπεράσματα προκύπτει ότι δεν είναι μόνο οι άντρες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν απογόνους στην εποχή μας, αλλά και οι τετράποδοι, καλύτεροι τους φίλοι.

Οι επιστήμονες της Σχολής Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, με επικεφαλής τον βιολόγο δρα Ρίτσαρντ Λι λάμβαναν επί 26 χρόνια δείγμα σπέρματος από 42 έως 97 σκύλους (λαμπραντόρ, γερμανικός ποιμενικός, μπόρντερ κόλεϊ, γκόλντεν ριτρίβερ, σγουρόμαλλο ριτρίβερ) για κάθε έτος. Από τη μελέτη τους διαπίστωσαν ότι η ποιότητα του σπέρματος των τετράποδων μειώθηκε δραματικά με την πάροδο των χρόνων.

Διαπιστώθηκε ότι μεταξύ 1988-1998 η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων των σκύλων μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,5%, ενώ μεταξύ 2002-2014 μειώθηκε με ρυθμό 1,2% ετησίως.

«Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται μια τέτοια μείωση στη γονιμότητα των αρσενικών σκύλων, που πιστεύουμε ότι οφείλεται σε παράγοντες περιβαλλοντικής ρύπανσης, ένα μέρος των οποίων ανιχνεύθηκε και στις τροφές τους, καθώς επίσης στα γεννητικά όργανα των ίδιων των ζώων», δήλωσε ο Λι.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, αφού σκύλος μοιράζεται με τον άνθρωπο το ίδιο περιβάλλον είναι φυσικό να πάσχει από παρόμοιες ασθένειες και προβλήματα, όπως αυτό της υπογονιμότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος