Μην ταΐζετε τις πάπιες με ψωμί – Τι μπορείτε να τους δώσετε

Αμέτρητες ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, ακόμη και κόμικς απεικονίζουν ανθρώπους να ταΐζουν ψωμί, τις πάπιες στο πάρκο. Ωστόσο αυτό το στερεότυπο είναι στην πραγματικότητα μια ανθυγιεινή πρακτική που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας και να οδηγήσει σε υποσιτισμό αυτά τα υδρόβια πτηνά.

Αν είστε φιλόζωοι και νιώθετε αποφασισμένοι να ταΐσετε τους κατοίκους του τοπικού σας πάρκου, υπάρχουν αρκετές υγιεινές εναλλακτικές λύσεις. Πριν προμηθευτείτε τα σνακ όμως, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να ταΐσετε τα εν λόγω πτηνά, καθώς οι κανόνες ορισμένων περιοχών είναι πιο επιεικείς από άλλους.

Τι να ταΐσετε τις πάπιες και άλλα υδρόβια πτηνά

Η καλύτερη συμβουλή σχετικά με τη διατροφή των παπιών (ή άλλων ειδών πτηνών του πάρκου, όπως οι κύκνοι και οι χήνες) είναι να τους δώστε τροφή, σαν αυτή που βρίσκουν στις λίμνες και τα χωράφια όπου ζουν. Αυτό περιλαμβάνει λαχανικά και θρεπτικά δημητριακά και όχι επεξεργασμένες τροφές. Παρόλο που το ψωμί φτιάχνεται συνήθως από δημητριακά, η διαδικασία παρασκευής του, το καθιστά πολύ χορταστικό με σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, δύο παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε υποσιτισμό.

Τα λαχανικά θα πρέπει να είναι κομμένα σε μικρά κομμάτια, ώστε να μπορούν να τα φάνε εύκολα τα υδρόβια πτηνά. Οι πάπιες και οι συγγενείς τους δεν είναι πολύ καλές στο μάσημα – ενώ τα ράμφη τους βοηθούν στη διάσπαση της τροφής, δεν έχουν δόντια, τουλάχιστον με την παραδοσιακή έννοια.

Μια σακούλα με κατεψυγμένα μπιζέλια, καλαμπόκι και κομμάτια καρότου είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για υδρόβια πτηνά, καθώς αυτά τα λαχανικά είναι θρεπτικά, οικονομικά και αρκετά μικρά ώστε οι πάπιες να μπορούν να τα τρώνε ολόκληρα. Τα δημητριακά, όπως η βρώμη, το ρύζι και οι σπόροι, επίσης αποτελούν καλή τροφή για τα υδρόβια πτηνά. Επιπλέον, οι μικρές μπουκιές επιπλέουν στη λίμνη, ενώ τα μεγάλα κομμάτια βυθίζονται στον πυθμένα και δεν είναι τόσο πρακτικά για τα πτηνά.

Αν θέλετε, μπορείτε να αγοράσετε ειδική τροφή για υδρόβια πτηνά. Αυτά τα σφαιρίδια, τα οποία διατίθενται στο διαδίκτυο ή στο τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων, προορίζονται συνήθως για κατοικίδια πτηνά και αγροτικά ζώα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον έλεγχο των μερίδων

Ανεξάρτητα από το πόσο πρόθυμα δείχνουν για ένα σνακ που τους παρέχει ο άνθρωπος, τα πτηνά που ζουν στο πάρκο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να πεινάσουν. Οι περισσότερες πάπιες είναι απόλυτα ικανές να βρουν έντομα, φυτά και άλλες πηγές διατροφής. Στην πραγματικότητα, η υπερβολική σίτιση των υδρόβιων πουλιών μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα, από το να μάθουν να βασίζονται στην ανθρώπινη “ελεημοσύνη” μέχρι να διαταραχθεί η φυσική τους διατροφική ισορροπία. 

Αν υποψιάζεστε ότι μια συγκεκριμένη πάπια, χήνα ή κύκνος μπορεί να μην είναι σε θέση να τραφεί μόνος του, θα πρέπει να καλέσετε επαγγελματική βοήθεια. Τα υδρόβια πουλιά που ζουν σε πάρκα είναι ευάλωτα σε πλήθος κινδύνων από τους ανθρώπους. Αν δείτε ένα πουλί να δυσκολεύεται να μετακινηθεί ή να είναι εμφανώς ταλαιπωρημένο, επικοινωνήστε αμέσως με τους τοπικούς ειδικούς σε θέματα άγριας ζωής.

Τι να αφήσετε στο σπίτι

Αν μεγαλώσατε ταΐζοντας ψωμί στις πάπιες στο πάρκο, μην ανησυχείτε. Το ψωμί είναι σαν την καραμέλα: έχει ωραία γεύση και παρέχει κάποια βραχυπρόθεσμη ενέργεια, αλλά δεν περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε κακή υγεία. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε και αυτές τις άλλες ομάδες τροφίμων:

– Τα προϊόντα ψωμιού, όπως τα μπαγιάτικα ντόνατς, τα κρακεράκια και οι φρυγανιές.

– Οποιαδήποτε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως κύβοι τυριού ή παγωτό, καθώς οι πάπιες  δεν μπορούν να τα χωνέψουν σωστά.

– Αποφύγετε να τους δώσετε μελιτζάνες, πιπεριές, πατάτες, ντομάτες και ορισμένα είδη λουλουδιών και φυλλωμάτων. Τα μέρη αυτών των φυτών μπορεί να είναι εξαιρετικά τοξικά για τις πάπιες.

Αλμυρά ή ζαχαρούχα σνακ – μείνετε μακριά από όλα τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα.

Εσπεριδοειδή ή σπανάκι-τα τρόφιμα αυτά μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση ασβεστίου στις πάπιες και μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των αυγών τους.

– Τυχόν αλλοιωμένες τροφές-η μούχλα μπορεί να είναι δηλητηριώδης και να βλάψει και το περιβάλλον.

– Οποιαδήποτε συσκευασία τροφίμων ή μη βρώσιμα αντικείμενα – τα απορρίμματα όχι μόνο καταστρέφουν την εμφάνιση του πάρκου σας, αλλά μπορεί επίσης να βλάψουν τα ζώα που το αποκαλούν σπίτι τους.

ΠΗΓΗ: Popular Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος