Microsoft και OpenAI σχεδιάζουν την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων

Το έργο θα μπορούσε να κοστίσει έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Microsoft και η OpenAI σχεδιάζουν την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων που θα μπορούσε να κοστίσει έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια και να περιλαμβάνει έναν υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία «Stargate», σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας The Information.

Η ραγδαία υιοθέτηση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ζήτησης για κέντρα δεδομένων τα οποία θα μπορούν να διεκπεραιώνουν πιο προηγμένες εργασίες από τα συμβατικά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έργο- το οποίο αναμένεται να είναι 100 φορές πιο δαπανηρό από ορισμένα από τα μεγαλύτερα σημερινά κέντρα δεδομένων- πιθανώς θα το χρηματοδοτήσει η Microsoft. Ο προτεινόμενος υπερυπολογιστής με έδρα τις ΗΠΑ θα είναι ο μεγαλύτερος μεταξύ μιας σειράς εγκαταστάσεων που επιθυμούν να κατασκευάσουν οι εταιρείες τα επόμενα έξι χρόνια.

Η ιστοσελίδα απέδωσε το υπολογιζόμενο κόστος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα άτομο που μίλησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, και σε ένα άτομο που έχει δει κάποιες από τις αρχικές εκτιμήσεις κόστους της Microsoft. Ωστόσο, δεν κατονόμασε τις πηγές αυτές.

Το σχέδιο των δυο εταιρειών προβλέπει την ανάπτυξη των υπερυπολογιστών σε πέντε φάσεις, με τον Stargate να αποτελεί την πέμπτη φάση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Microsoft εργάζεται και σε έναν μικρότερο υπερυπολογιστή τέταρτης φάσης για την OpenAI ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία γύρω στο 2026. Η Microsoft και η OpenAI βρίσκονται στη μέση της τρίτης φάσης, με σημαντικό μέρος του κόστους για τις επόμενες δύο φάσεις να περιλαμβάνει την προμήθεια επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης.

«Σχεδιάζουμε πάντα για την επόμενη γενιά καινοτομιών υποδομής που απαιτούνται προκειμένου να συνεχίσουμε να προωθούμε τα όρια των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft στο Reuters.

Το σχέδιο των δυο εταιρειών για τους υπερυπολογιστές θα μπορούσε να κοστίσει έως και 115 δισεκατομμύρια δολάρια, τριπλάσιο ποσό από ό,τι ξόδεψε πέρσι η Microsoft για κεφαλαιουχικές δαπάνες για διακομιστές, κτίρια και άλλο εξοπλισμό.

ΠΗΓΗ: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος