Μια νέα εμπειρία εικονικής πραγματικότητας μας μεταφέρει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Πριν από τρία χρόνια περίπου, οι πρωτοπόροι της εικονικής πραγματικότητας Felix & Paul Studios έστειλαν μια VR κάμερα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Για τα επόμενα δύο χρόνια, οι ένοικοι του σταθμού, κατέγραφαν στιγμές της καθημερινότητάς τους με μια τρισδιάστατη κάμερα 360 μοιρών, η οποία ήταν τοποθετημένη σε έναν εξωτερικό ρομποτικό βραχίονα έξω από τον ISS.

Η κάμερα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την εταιρεία παραγωγής VR Felix & Paul Studios, για τα επεισόδια της βραβευμένης με Έμμυ σειράς, «VR Space Explorers: The ISS Expérience». Η σειρά καταγράφει τη ζωή και το έργο του οκταμελούς πληρώματος του ISS και είναι συμπαραγωγή του Time Studios σε συνεργασία με τη NASA.

Μια νέα εμπειρία εικονικής πραγματικότητας μας μεταφέρει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Οι σκηνοθέτες Φελίξ Λαζενές και Πολ Ραφαέλ έδωσαν κάποιες γενικές οδηγίες στους αστροναύτες για το υλικό που ήθελαν. Τα μέλη του σταθμού ήταν ελεύθερα να κινηματογραφήσουν ό,τι ήθελαν, τηρώντας τις βασικές προδιαγραφές.

Η ομάδα παραγωγής χρησιμοποίησε μια μικρότερη κάμερα 360 μοιρών για να καταγράψει τη ζωή στο εσωτερικό του διαστημικού σταθμού, αλλά το πιο θεαματικό μέρος είναι αναμφισβήτητα οι περίπατοι εκτός του ISS.

«Οι διαστημικοί περίπατοι αποτελούν εξαιρετικά σημαντικό μέρος μιας αποστολής της NASA στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οπότε θέλαμε να δώσουμε στο κοινό μια γεύση και από αυτό», λέει ο συνιδρυτής και δημιουργικός διευθυντής της εταιρείας Felix & Paul, Φίλιξ Λαζενές. Η κάμερα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ληφθούν υψηλής ποιότητας πλάνα 360 μοιρών από τη Γη, καθώς και πλάνα του διαστημικού σταθμού από έξω.

Λόγω της ακραίας θερμότητας του άμεσου ηλιακού φωτός στο διάστημα -που δεν φιλτράρεται από το στρώμα όζοντος- και του ακραίου ψύχους όταν ο ήλιος κρύβεται πίσω από τη Γη, η κάμερα πρέπει να διαθέτει τον δικό της ενσωματωμένο θερμικό ρυθμιστή.

«Έχεις την αίσθηση ότι αιωρείσαι έξω από τον διαστημικό σταθμό», λέει ο Λαζενές. «Έχεις την αίσθηση της κλίμακας. Στην εικονική πραγματικότητα μπορείς πραγματικά να την αισθανθείς».

Μια νέα εμπειρία εικονικής πραγματικότητας μας μεταφέρει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
(Felix & Paul studios)

Οι αστροναύτες που έχουν δει τη Γη από το διάστημα συχνά αναφέρουν μια μοναδική αίσθηση η οποία είναι γνωστή ως το «φαινόμενο της επισκόπησης».

«Είναι αυτή η συναισθηματική και ψυχολογική εμπειρία του να βλέπεις τον κόσμο σου ως σύνολο», λέει ο Λαζενές. «Βλέπεις την ακραία ομορφιά και την ευθραυστότητά του και νιώθεις μια βαθύτερη σύνδεση με τον πλανήτη σου».

Η σειρά είναι διαθέσιμη για τα Oculus Quest και Rift.

ΠΗΓΗ: Fast Company

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος