Μια ισπανική πρόταση για τα αστικά κέντρα στην μετά κορονοϊό εποχή

Ισπανοί αρχιτέκτονες σχεδίασαν μια αυτόνομη πόλη η οποία θα μπορεί να παράγει τη δική της ενέργεια και τροφή κατά τη διάρκεια περιοιστικών μέτρων. Η πόλη αυτή θα διαθέτει θερμοκήπια για την καλλιέργεια τροφίμων, μεγάλες επικλινείς στέγες καλυμμένες με ηλιακούς συλλέκτες και εργαστήρια με τρισδιάστατους εκτυπωτές.

Οι αρχιτέκτονες του στούντιο Guallart με έδρα τη Βαρκελώνη, σχεδίασαν αυτή την πόλη κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού, για τη νέα περιοχή που ονομάζεται Xiong’an που βρίσκεται 128 χλμ. από το Πεκίνο, η οποία μετατρέπεται σταδιακά σε πράσινη πόλη.

«Αναπτύξαμε αυτό το έργο κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, δήλωσε η διευθύντρια του γραφείου, Honorata  Grzesikowska«Όλη η ομάδα δούλεψε από το σπίτι και αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε όλες αυτές τις πτυχές που θα μπορούσαν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη». Τα τρόφιμα θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν στα θερμοκήπια που βρίσκονται σε πολλά από τα κτίρια, ενώ μικρής κλίμακας ψηφιακά εργοστάσια, θα είναι εξοπλισμένα με τρισδιάστατους εκτυπωτές και μηχανήματα ταχείας δημιουργίας πρωτοτύπων για την αντικατάσταση αντικειμένων που έχουν χαθεί ή σπάσει, σε περίπτωση διακοπής της αλυσίδας εφοδιασμού.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε πόλεις και κτίρια σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», εξηγούν οι αρχιτέκτονες. «Η πρότασή μας απορρέει από την ανάγκη παροχής λύσεων στις διάφορες κρίσεις που συμβαίνουν ταυτόχρονα στον πλανήτη μας, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα αστική ζωή, βασισμένη στην κυκλική βιοοικονομία που θα ενδυναμώσει τις πόλεις και τις κοινότητες».

Η κυκλική οικονομία είναι ένα σύστημα όπου η ρύπανση και τα απόβλητα ελαχιστοποιούνται υπέρ της επαναχρησιμοποίησης και της προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ η βιοοικονομία αναφέρεται στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πόρων για την παραγωγή τροφίμων, ενέργειας και υλικών.

Μια ισπανική πρόταση για τα αστικά κέντρα στην μετά κορονοϊό εποχή

Η πόλη θα έχει κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, αγορά τροφίμων, παιδικό σταθμό, πισίνα και πυροσβεστικό σταθμό.

Τα κτίρια θα κατασκευάζονται από ξύλο, οι βεράντες θα έχουν νότιο προσανατολισμό που θα βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας των σπιτιών. Τα διαμερίσματα διαθέτουν χώρους κατάλληλους για απομακρυσμένη εργασία, με σύνδεση 5G.

Ενώ θα επιτρέπονται σε ορισμένες περιοχές τα αυτοκίνητα, κάποιοι δρόμοι θα είναι μόνο για πεζούς και ποδηλάτες, ενώ θα υπάρχει ένα δίκτυο μαζικής μεταφοράς καθώς και ηλεκτρικά ταξί, έτσι ώστε οι κάτοικοι να μην εξαρτώνται από ιδιωτικά οχήματα.

Τα θερμοκήπια θα λειτουργούν με ένα συνδυασμό υδροπονικής καλλιέργειας και συστημάτων φώτων LED. Οι πράσινες στέγες, οι δημόσιοι κήποι και τα μποστάνια θα έχουν λουλούδια φιλικά προς τις πεταλούδες που βοηθούν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ κάθε διαμέρισμα θα έχει το δικό του σπιτάκια για πουλιά.

Η πρόταση κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Κατοικίες και κοινότητες» σε διαγωνισμό για το σχεδιασμό νέων αστικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Xiong’an.

ΠΗΓΗ: Dezeen

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος