Μεμβράνες που τρώγονται θα προστατεύουν καλύτερα το φαγητό μας

Επιστήμονες του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ αποκάλυψαν, σε ένα συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών, την προσπάθειά τους να εξελίξουν τις απόπειρες παρασκευής των βρώσιμων μεμβράνων, οι οποίες θα χρησιμεύουν στην προστασία του φαγητού, αλλά αντίθετα με τις πλαστικές (σελοφάν) δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, αφού, μετά από τη χρήση τους δεν αποβάλλονται ως σκουπίδια, αλλά… Τρώγονται.

Όπως αποκαλύπτουν οι ειδικοί, οι βρώσιμες μεμβράνες περιτυλίγματος φτιάχνονται από καζεΐνη, μια πρωτεΐνη του γάλακτος. Μεμβράνες τέτοιου είδους μοιάζουν πολύ με το πλαστικό περιτύλιγμα, αλλά προστατεύουν τα τρόφιμα από την επαφή τους με το οξυγόνο κατά 500 φορές περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα είναι και βιοαποδομήσιμες.

Προς το παρόν, οι βρώσιμες μεμβράνες δεν έχουν ιδιαίτερη γεύση, όμως χάρη σε διάφορες αρωματικές ύλες, αλλά και βιταμίνες, προβιοτικά και άλλα στοιχεία θα μπορούσαν να γίνουν πιο θρεπτικές και νόστιμες, λένε οι επιστήμονες.

Ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων στο μισό μέχρι το 2030 είχε περιληφθεί στους στόχους για την παγκόσμια ανάπτυξη που υιοθετήθηκαν από τους αρμόδιους σε ολόκληρο των πλανήτη.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο βασανίζονται από την πείνα. Την ίδια στιγμή, το 30-40% του φαγητού που παράγεται παγκοσμίως δεν φτάνει ποτέ στο τραπέζι επειδή χαλάει κάποια στιγμή είτε μετά τη συγκομιδή ή κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του, είτε επειδή το πετούν στα σκουπίδια τα καταστήματα και οι καταναλωτές.

Στην αγορά κυκλοφορούν ήδη βρώσιμες συσκευασίες από άμυλο που όμως είναι σχετικά πορώδεις και δεν αποτρέπουν τόσο αποτελεσματικά την επαφή των τροφίμων με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.

Σε κάθε περίπτωση, τρόφιμα όπως το τυρί θα έπρεπε να φυλάσσονται σε άλλου τύπου περιτυλίγματα, όπως αυτά από χαρτόνι ή μεγάλο πλαστικό για να μην αλλοιώνονται, λένε οι ειδικοί, που ελπίζουν ότι οι καινούριες βρώσιμες μεμβράνες θα είναι διαθέσιμες στην αγορά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος