Μελέτη: Η παρακεταμόλη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση

Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση που λαμβάνουν παρακεταμόλη έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια μελέτη. Οι γιατροί πρέπει να εξετάσουν τους κινδύνους και τα οφέλη για τους ασθενείς που λαμβάνουν αυτό το φάρμακο για μήνες, λένε ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, σύμφωνα με το BBC.

Η παρακεταμόλη χρησιμοποιείται ευρέως παγκοσμίως ως βραχυπρόθεσμη θεραπεία για πόνους, αλλά συνταγογραφείται επίσης για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου, παρά τα λίγα στοιχεία για το όφελός της για μακροχρόνια χρήση.

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι – ένας στους 10 – στη Σκωτία έχουν πάρει το φάρμακο το 2018. Από την άλλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει έναν στους τρεις ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μελέτη εξέτασε το ιατρικό ιστορικό 110 εθελοντών, τα δύο τρίτα των οποίων έπαιρναν φάρμακα για υπέρταση ή υπόταση.

Τους ζητήθηκε να παίρνουν 1 γραμμάριο παρακεταμόλης τέσσερις φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες -μια κοινή δόση για ασθενείς με χρόνιο πόνο– και στη συνέχεια χάπια χωρίς τη δραστική ουσία για άλλες δύο εβδομάδες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η παρακεταμόλη αύξησε την αρτηριακή πίεση, «έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά», δήλωσε ο καθηγητής James Dear.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους γιατρούς να συστήνουν χαμηλή δόση παρακεταμόλης σε ασθενείς με χρόνιο πόνο και να παρακολουθούν στενά όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου.

«Δεν πρόκειται για τη βραχυπρόθεσμη χρήση της παρακεταμόλης για πονοκεφάλους ή πυρετό, κάτι που είναι, φυσικά, καλό», είπε ο Δρ Iain MacIntyre.

Μια μεγάλη αμερικανική μελέτη βρήκε προηγουμένως μια σχέση μεταξύ της μακροχρόνιας χρήσης παρακεταμόλης και του αυξημένου κινδύνου καρδιακών προσβολών – αλλά δεν μπορούσε να αποδείξει ότι το ένα προκαλεί το άλλο.

Η ομάδα του Εδιμβούργου είπε ότι δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η παρακεταμόλη θα αυξήσει την αρτηριακή πίεση, αλλά τα ευρήματά τους θα πρέπει να οδηγήσουν σε αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο συνταγογραφείται μακροχρόνια η παρακεταμόλη, η ιβουπροφαίνη, η οποία πιστεύεται ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση σε μερικούς ανθρώπους.

Ο Δρ. Richard Francis του Stroke Association είπε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε άτομα με φυσιολογική και υγιή αρτηριακή πίεση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, «για να επιβεβαιωθούν οι κίνδυνοι και τα οφέλη της ευρείας χρήσης της παρακεταμόλης».

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Δείτε ακόμη: Μελέτη: Οι μεταλλαγμένοι λύκοι στο Τσερνόμπιλ έχουν ανοσία στον καρκίνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος