Μελέτη: Η ανακύκλωση ευκαιρία για τη μακροπρόθεσμη αυτάρκεια της Ευρώπης

Η επίτευξη του στόχου της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 θα απαιτήσει 35 φορές περισσότερο λίθιο και 7-26 φορές την ποσότητα σπάνιων μετάλλων σε σύγκριση με αυτό που χρησιμοποιεί σήμερα η Ευρώπη, σύμφωνα με μια πανεπιστημιακή μελέτη του βελγικού KU Leuven.

Η ενεργειακή μετάβαση θα απαιτήσει επίσης πολύ υψηλότερο ετήσιο απόθεμα αλουμινίου (ισοδύναμο με το 30% αυτού που χρησιμοποιεί σήμερα η Ευρώπη), χαλκού (35%), πυριτίου (45%), νικελίου (100%) και κοβαλτίου. 330%) που είναι απαραίτητα για τα σχέδια της Ευρώπης να παράγει ηλεκτρικά οχήματα και μπαταρίες, τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών αιολικής ενέργειας, ηλιακής ενέργειας και υδρογόνου και την υποδομή δικτύου που απαιτείται για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.

Τα καλά νέα είναι ότι έως το 2050, το 40-75% των αναγκών της Ευρώπης για καθαρά μέταλλα θα μπορούσε να καλυφθεί με τοπική ανακύκλωση, εάν η Ευρώπη επενδύσει τώρα μαζικά και διορθώσει τα σημεία συμφόρησης, σύμφωνα με τη μελέτη “Μέταλλα για Καθαρή Ενέργεια” του Kom Leuven που ανατέθηκε από την Eurometaux ευρωπαϊκή εταιρία των παραγωγών μετάλλων.

Ωστόσο, η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κρίσιμες ελλείψεις τα επόμενα 15 χρόνια, εάν δεν εξορυχθούν και εξευγενιστούν περισσότερα μέταλλα για να τροφοδοτήσουν την έναρξη του συστήματος καθαρής ενέργειας της. Θα χρειαστούν προοδευτικά βήματα για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης κυκλικής οικονομίας που θα αποφεύγει την επανάληψη της τρέχουσας εξάρτησης της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι μέχρι το 2050, τα τοπικά ανακυκλωμένα μέταλλα θα μπορούσαν να παράγουν τα τρία τέταρτα των καθόδων μπαταριών που κατασκευάζονται στην Ευρώπη, όλα απαραίτητα για την παραγωγή μόνιμων μαγνητών και σημαντικών όγκων αλουμινίου και χαλκού.

«Η ανακύκλωση είναι η καλύτερη ευκαιρία της Ευρώπης να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη αυτάρκειά της. Είναι ένα βήμα προς ένα σύστημα καθαρής ενέργειας που θα βασίζεται σε μέταλλα που θα μπορούν να ανακυκλώνονται επ’ αόριστον, σε σύγκριση με τη συνεχή καύση ορυκτών καυσίμων σήμερα», αναφέρει η μελέτη.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος