Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου.

Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από τους μηχανισμούς με τους οποίους το ανοσοποιητικό σύστημα επιτηρεί τον οργανισμό, αναγνωρίζει και επιτίθεται στα ξένα κύτταρα. Η ανοσοθεραπεία επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να βρει και να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα, παρατείνοντας έτσι το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί ασθενείς που δεν επωφελούνται από αυτές τις επαναστατικές θεραπείες.

Οι αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ανοσοθεραπείες. Λειτουργούν αναγνωρίζοντας και εμποδίζοντας τις πρωτεΐνες που χρησιμοποιούν τα καρκινικά κύτταρα για να διαφύγουν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, τα καρκινικά κύτταρα που δεν διαθέτουν αυτές τις πρωτεΐνες χρησιμοποιούν άλλους τρόπους για να διαφύγουν. Δεδομένου ότι ορισμένοι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στους αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος, οι ερευνητές επιθυμούν να αναπτύξουν νέες ανοσοθεραπείες με διαφορετικούς στόχους.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal for ImmunoTherapy of Cancer», ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία, ανακάλυψαν ότι τα αντιβιοτικά της ομάδας των τετρακυκλινών βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα με διαφορετικό τρόπο. Συγκεκριμένα, διεγείρουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστά ως Τ-λεμφοκύτταρα, ώστε να επιτίθενται και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.

«Μελετήσαμε το αντιβιοτικό μινοκυκλίνη στο αίμα και στον καρκινικό ιστό που προήλθε από ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα», εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας Μαρί Τόουν. «Διαπιστώσαμε ότι η μινοκυκλίνη ενίσχυσε την αντικαρκινική δράση των Τ-λεμφοκυττάρων στοχεύοντας τη γαλακτίνη-1, μια ανοσοκατασταλτική πρωτεΐνη που παράγεται από τα καρκινικά κύτταρα» πρόσθεσε.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η γαλακτίνη-1 βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να παραμείνουν κρυμμένα από το ανοσοποιητικό σύστημα, εμποδίζοντας τα Τ-λεμφοκύτταρα να φτάσουν στον όγκο. Μετά από θεραπεία με τετρακυκλίνη, η γαλακτίνη-1 δεν μπόρεσε να εμποδίσει τα Τ-λεμφοκύτταρα να επιτεθούν στον όγκο. Ως εκ τούτου, οι συγγραφείς της μελέτης υποθέτουν πως ο αποκλεισμός της γαλακτίνης-1 μπορεί να είναι το κλειδί για την ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά του καρκίνου.

«Αυτά τα αντιβιοτικά δρουν διαφορετικά από τους αναστολείς των σημείων ανοσολογικού ελέγχου και άλλες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Κότα Ιγουαχόρι. «Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που στοχεύουν σε διαφορετικά ανοσολογικά μονοπάτια και μπορούν να ωφελήσουν τους ανθρώπους με καρκίνο, ιδιαίτερα εκείνους που δεν επωφελούνται από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες» επισήμανε ο ερευνητής.

Τα αντιβιοτικά τετρακυκλίνης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με μολυσματικές ασθένειες εδώ και πολλά χρόνια παγκοσμίως.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος