Με τρία ασημένια και ένα χάλκινο η Ελλάδα στη Διεθνή Ολυμπιάδα Οικονομικών – Στην ΕΡΤ μιλάει ο Β. Μαλασίδης

Την Τρίτη 1 Αυγούστου 2023 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 6η Διεθνής Ολυμπιάδα Οικονομικών (ΙΕΟ) με φιλοξενούσα χώρα την Ελλάδα και ειδικά το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (τμήμα οικονομικών επιστημών).

Η Ελλάδα συμμετείχε για 5η συνεχόμενη χρονιά και οι 4 από τους 5 συμμετέχοντες κέρδισαν μετάλλιο. Συγκεκριμένα τα τρία ασημένια μετάλλια κατέκτησαν οι Βασίλης Μαλασίδης, Δημήτρης Τσίτος και Χρήστος Λούκας ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατάκτησε ο Νικόλας Κλάδης.

Ο Βασίλης Μαλασίδης, ένας από τους νικητές και πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε στην εκπομπή «συνδέσεις» για την επιτυχία του.

Συγκεκριμένα, ανέλυσε τις εξετάσεις από τις οποίες αποτελείται ο διαγωνισμός. «Η πρώτη εξέταση αφορά τα οικονομικά, οπότε διαγωνιζόμαστε σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και ανοικτού τύπου και αφορούν τη μακροοικονομία, τη μικροοικονομία, τη θεωρία παιγνίων και άλλα πεδία. Η δεύτερη εξέταση αφορά τα χρηματοοικονομικά και το χρηματιστήριο, οπότε διαγωνιζόμαστε σε ένα περιβάλλον που προσομοιάζει μια χρηματιστηριακή αίθουσα και σε αυτή την περίπτωση κερδίζει επί της ουσίας αυτός που θα αποκτήσει τα περισσότερα χρήματα για να το πούμε απλοϊκά. Στο τρίτο μέρος διαγωνιζόμαστε στο «μπίζνες» και έχουμε ως στόχο μέσα σε 24 ώρες να παρουσιάσουμε μια μελέτη περίπτωσης που ανατίθεται κάθε φορά και να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα».

Στην συνέχεια τόνισε την σημασία που έχει η γνώση των οικονομικών επιστημών για την μετέπειτα ζωή των ατόμων. Ανέφερε πως ακόμα και αν δεν έχει επιλέξει τις οικονομικές σπουδές για τις προπτυχιακές σπουδές του, «έχουν εφαρμογές στις περισσότερες επιστήμες αυτήν τη στιγμή και στα επαγγέλματα που αφορούν τον σύγχρονο κόσμο».

Τέλος, ο βραβευμένος νικητής τόνισε την σημασία που έχει η ένταξη των οικονομικών επιστημών στα σχολεία λέγοντας: «Όντως τα οικονομικά αυτή τη στιγμή διδάσκονται μόνο στο πεδίο των οικονομικών στην τρίτη Λυκείου. Δηλαδή θεωρητικά μιλώντας, ένας μαθητής, όπως εγώ για παράδειγμα, ο οποίος θέλει να συμμετάσχει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Οικονομικών ή και να ασχοληθεί με τα οικονομικά εκτός διαγωνισμών, πρέπει να διαβάσει μόνος του. Ο οικονομικός εγγραμματισμός είναι πολύ σημαντικός, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που και η επικαιρότητα και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα αφορά σε μεγάλο βαθμό οικονομικές έννοιες. Πρέπει να είναι κανείς ικανός τουλάχιστον να αντιληφθεί και να μπορεί να κρίνει ορισμένες».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος