Με τα ηλεκτρονικά απορρίμματα πετάμε απαραίτητες πρώτες ύλες που θα μπορούσαν να ανακτηθούν

Πολλά από τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα που συσσωρεύονται στα σπίτια περιέχουν ανακτήσιμες στρατηγικές πρώτες ύλες, η ζήτηση για τις οποίες συνεχίζει να αυξάνεται επειδή είναι θεμελιώδεις για την ενεργειακή μετάβαση, τη βιομηχανία, την τεχνολογία και την αεροδιαστημική και αμυντική βιομηχανία.

Παιχνίδια, ποδήλατα, εργαλεία – όλα ηλεκτρονικά – ή μονάδες USB, μεταξύ άλλων αντικειμένων, είναι κοινά στα σπίτια και περνούν απαρατήρητα από τους καταναλωτές, αλλά αποτελούν το ένα έκτο των μαζικών ηλεκτρονικών απορριμμάτων και από τα οποία θα μπορούσαν να ανακτηθούν έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια (περισσότερα από 9,4 δισ. ευρώ) σε βασικές πρώτες ύλες.

Αυτά είναι στοιχεία από μια έκθεση του WEEE Forum, της διεθνούς ένωσης παραγωγικών οργανώσεων ευθύνης για απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (WEEE), που συγκεντρώνει 50 μέλη από 33 χώρες, την παραμονή του εορτασμού της έκτης Ημέρας Ηλεκτρονικών Αποβλήτων, 14 Οκτωβρίου.

Η Ινδία, στην πρώτη γραμμή των ηλεκτρονικών απορριμμάτων

Σύμφωνα με το έγγραφο, με τα δεδομένα του 2022 που συλλέγονται από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών (UNITAR), εξαιρουμένων των καλωδίων, η Ινδία, με 1.240 εκατομμύρια κιλά αυτού του τύπου απορριμμάτων και 3.397 εκατομμύρια αντικείμενα, οδηγεί στην ταξινόμηση αυτού του τύπου σκουπιδιών.

Την ασιατική χώρα ακολουθούν η Γαλλία (169 εκατομμύρια κιλά και 284 εκατομμύρια τεμάχια) και η Μεγάλη Βρετανία (164 εκατομμύρια κιλά και 302 εκατομμύρια τεμάχια) ενώ η Ισπανία, στην έβδομη θέση στη μελέτη WEEE Forum, παράγει 86 εκατομμύρια κιλά ηλεκτρονικών απορριμμάτων και 155 εκατομμύρια τεμάχια.

Περίπου 7,3 δισεκατομμύρια ηλεκτρονικά παιχνίδια αγοράζονται κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων παιχνιδιών αγώνων οχημάτων, ηλεκτρικών τρένων, μουσικών παιχνιδιών, κούκλες που μιλάνε, drones, ένα «world mountain», σύμφωνα με το φόρουμ WEEE, εκ των οποίων «κάθε άτομο πετάει κατά μέσο όρο».»

Από όλα τα μαζικά ηλεκτρονικά απόβλητα, το ένα έκτο, ή περίπου 9 δισεκατομμύρια κιλά ετησίως, περνά απαρατήρητο από τους καταναλωτές ως ηλεκτρονικά απόβλητα.

Σε πολλά σπίτια, σύμφωνα με την οργάνωση, μεταξύ άλλων μπορείτε να βρείτε καλώδια, ηλεκτρονικά παιχνίδια, ηλεκτρονικά τσιγάρα, ηλεκτρονικά ποδήλατα, ηλεκτρικά εργαλεία, ανιχνευτές καπνού, μονάδες USB, φορητές συσκευές υγείας, έξυπνες οικιακές συσκευές ή διακοσμητικά LED.

Σύμφωνα με τη μελέτη, παράγονται 844 εκατομμύρια συσκευές ατμίσματος κάθε χρόνο, που παράγουν ισοδύναμα ηλεκτρονικά απόβλητα αριθμός που ισούται με τρεις φορές το βάρος της Γέφυρας του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη ή έξι φορές το βάρος του Πύργου του Άιφελ.

Τα «αόρατα» ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά απόβλητα θα ισοδυναμούσαν με το βάρος σχεδόν «μισού εκατομμυρίου φορτηγών 40 τόνων, τα οποία τοποθετημένα σε μια γραμμή θα καταλάμβαναν περίπου 5.640 χιλιόμετρα, μια κατά προσέγγιση απόσταση από τη Ρώμη στο Ναϊρόμπι».

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του WEEE Forum Pascal Leroy, οι καταναλωτές «τείνουν να αναγνωρίζουν τα οικιακά ηλεκτρικά προϊόντα ως αυτά που συνδέετε και χρησιμοποιείτε τακτικά. Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν σε ποια κατηγορία απορριμμάτων ανήκουν βοηθητικά, περιφερειακά, εξειδικευμένα, προϊόντα χόμπι και αναψυχής ή πώς να τα ανακυκλώσουν».

Το λίθιο είναι ένα από τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή αυτών των αντικειμένων για τη διευκόλυνση της επαναφόρτισης των μπαταριών και είναι μια θεμελιώδης «στρατηγική πρώτη ύλη» στην τεχνολογική παραγωγή και καθοριστική για την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ελλείψει μιας κατάλληλης διαδικασίας ανακύκλωσης για αυτά τα αντικείμενα, στοιχεία όπως το λίθιο καταλήγουν σε οικιακά δοχεία ή σε άλλα μέρη, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Επιπλέον, σύμφωνα με το έγγραφο, το 2022 απορρίφθηκαν 950 εκατομμύρια κιλά καλωδίων, στοιχεία που περιέχουν χαλκό, ο οποίος είναι εύκολα ανακυκλώσιμος και που αντιπροσωπεύουν επαρκή ποσότητα για να κάνει κύκλους γύρω από τη Γη 107 φορές.

Μεγάλο μέρος αυτών των απορριμμάτων συσσωρεύεται στα σπίτια και πολλοί καταναλωτές αγνοούν «τον τεράστιο αδρανές πόρο» που αντιπροσωπεύουν υπό το φως της προβλέψιμης αύξησης τα επόμενα χρόνια στη ζήτηση για πολλά από αυτά τα «στρατηγικά στοιχεία» για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτρική κινητικότητα, επικοινωνίες, βιομηχανία, αεροδιαστημική και άμυνα, σύμφωνα με το WEEE Forum.

πηγή: EFE

μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος