Μ. Κέλλης: Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται εμβόλιο με αυτό τον τρόπο – Αισιοδοξία για τον επόμενο ιό

Για το τεράστιο επίτευγμα της επιστήμης, αναφορικά με τη δημιουργία εμβολίων κατά του κορονοϊού σε τόσο σύντομο διάστημα και με τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα, μίλησε ο καθηγητής Μοριακής Γονιδιωματικής Ιατρικής του MIT Μανώλης Κέλλης στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ.

“Είναι πολύ μεγάλα νέα για την επιστήμη γιατί είναι μια τεχνολογία που δεν είχε ξαναχρησιμοποιηθεί ποτέ για εμβόλιο. Είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα έχει χτίσει εμβόλιο με αυτό τον τρόπο, αντί να χρησιμοποιήσουμε έναν ιό και να τον απενεργοποιήσουμε για να τον βάλουμε στον ασθενή, αυτό που γίνεται είναι ότι βάζουμε ένα RNA μέσα στον οργανισμό του ασθενή, ο οποίος οργανισμός ο ίδιος παράγει την πρωτεΐνη, που θα γίνει πια το εμβόλιο. Αυτό πρώτη φορά δοκιμάστηκε και έχει πετύχει με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ότι είχαμε φανταστεί” δήλωσε ο καθηγητής.

Αυτή τη στιγμή έχουμε 90% αποτελεσματικότητα από τη Pfizer και 95% από τη Moderna. Αυτοί οι αριθμοί δεν έχουν ξαναιδωθεί για τέτοια εμβόλια. Συνήθως στα εμβόλια περιμένουμε 40-60% επιτυχία, επισήμανε ο κ. Κέλλης

Η αποτελεσματικότητα έχει ελεγχθεί με τρόπους που είναι πάρα πολύ ασφαλείς, οπότε θέλω να ο κόσμος να είναι σίγουρος ότι το εμβόλιο της Pfizer κόβει το ρίσκο σας κατά 10 (δηλαδή το διαιρεί κατά 10) και το εμβόλιο της Moderna το διαιρεί κατά 20 , αυτό θα πει 90% και 95%.  Αν δηλαδή υπάρχει 1% πιθανότητα κάποιος να “πιάσει” τον ιό, τώρα έχει το 1/10 ή 1/20 της πιθανότητας αυτής” εξήγησε.

“Η επιστήμη ολόκληρη έχει ενωθεί σε αυτό τον αγώνα, από τη στιγμή που δημοσιεύθηκε το γονιδίωμα του ιού τον Ιανουάριο, αμέσως μέσα σε δύο μήνες, τον Μάρτιο η Moderna είχε ήδη τελειώσει αυτό το εμβόλιο. Από τότε το ελέγχουν, επομένως είναι κάτι που έχει προχωρήσει πολύ γρήγορα και αυτή η τεχνολογία μάς επιτρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τον επόμενο ιό. Γιατί αυτή η τεχνολογία είναι πολύ γενική και σημαίνει ότι όταν αλλάξουμε την πρωτεΐνη, με  την οποία θέλουμε να χτίσουμε εμβόλιο είναι πολύ εύκολο να καταγράψουμε πια το επόμενο εμβόλιο”, τόνισε, ενώ συνέχισε λέγοντας πως “τα δύο αυτά εμβόλια είναι βασισμένα στο RNA. Της Modena το περιμένουμε σε δυο εβδομάδες όπως και της Pfizer. Μέχρι το τέλος του 2021 αναμένουν να έχουν 1 δισεκατομμύριο δόσεις”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μοριακής Γονιδιωματικής Ιατρικής του MIT ακόμα δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς το διάστημα που θα παραμένουμε προστατευμένοι μετά τον εμβολιασμό αλλά θα είναι τουλάχιστον έξι μήνες με ένα χρόνο.

Ο κορονοϊός δεν είναι σαν τα βακτηρίδια, που αν τα αφήσεις μόνα τους θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται, αν σταματήσεις τον πολλαπλασιασμό του πεθαίνει. Το όπλο λοιπόν κατά του κορονοϊού είναι το να μείνουμε σπίτι. Αν ο καθένας από εμάς σταματήσει να βλέπει οποιοδήποτε άλλο άνθρωπο τότε όσοι έχουν τώρα τον ιό θα τον περνούσαν και αυτό θα σταματούσε και θα πέθαινε. Αυτό σημαίνει ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες θα έπεφταν στο 0 τα κρούσματα, αφού όμως αυτό δεν γίνεται, θα μειωθούν σιγά σιγά τα κρούσματα.

Αναφερόμενος στη διάρκεια που θα έχει το lockdown στην Ελλάδα είπε “φαντάζομαι ότι το lockdown θα σταματήσει όχι σε 10 μέρες αλλά σε δύο, τρεις εβδομάδες, όταν και τα κρούσματα αρχίσουν να πέφτουν. Όμως μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τους αριθμούς να ανεβαίνουν, επειδή από τη στιγμή που κάποιος κολλήσει τον ιό πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα μέχρι να εμφανίσει τα συμπτώματα ή και να νοσηλευτεί” κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος