LightSound: Η τεχνολογία που επιτρέπει στους τυφλούς να ακούσουν την ολική έκλειψη ηλίου

Η συσκευή LightSound μεταφράζει το μεταβαλλόμενο φως σε ήχους.

Εκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν τη σπάνια ολική ηλιακή έκλειψη, η οποία θα είναι ορατή στη Βόρεια Αμερική τη Δευτέρα, 8 Απριλίου. Πολλοί Αμερικανοί σπεύδουν να προμηθευτούν ειδικά γυαλιά προκειμένου να μπορέσουν να απολαύσουν το φαινόμενο. Την ίδια ώρα, οι τυφλοί και τα άτομα με προβλήματα όρασης, θα λάβουν μια συσκευή που ονομάζεται LightSound, προκείμενου να βιώσουν την έκλειψη μέσω του ήχου.

Μια ομάδα με επικεφαλής την Άλισον Μπιερίλα, αστρονόμο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δημιούργησε την πρώτη συσκευή LightSound πριν από την ολική έκλειψη ηλίου στις 21 Αυγούστου 2017. Η Μπιερίλα μαζί με τη Γουάντα Ντιάζ Μερσέντ, μια τυφλή αστρονόμο, σχεδίασαν και ανέπτυξαν μια συσκευή λίγο μεγαλύτερη από ένα κινητό τηλέφωνο, που μεταφράζει το μεταβαλλόμενο φως σε ήχους. Οι ήχοι αλλάζουν ανάλογα με την ένταση του φωτός, επιτρέποντας στα άτομα με τύφλωση ή χαμηλή όραση να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της έκλειψης.

Η συσκευή χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα φωτός που ανιχνεύει τις αλλαγές στην ένταση του φωτός και τις μετατρέπει σε μουσικές νότες. Ο αισθητήρας φωτός μετρά τη μεταβαλλόμενη φωτεινότητα του ουρανού σε lux, που είναι μια μονάδα φωτισμού. Στη συσκευή LightSound, μια πλακέτα μικροελεγκτή περιέχει προγραμματισμένο κώδικα που συσχετίζει συγκεκριμένους ήχους με διαφορετικές αριθμητικές περιοχές lux. Μόλις μετρηθούν οι τιμές lux, μια πλακέτα συνθεσάιζερ παράγει αντίστοιχους ήχους. Για παράδειγμα, όταν ο ήλιος είναι φωτεινός, θα ακούγονται υψηλές νότες φλάουτου. Καθώς το φεγγάρι αρχίζει να καλύπτει τον ήλιο, οι μεσαίες νότες θα είναι αυτές ενός κλαρινέτου. Το σκοτάδι θα αποδοθεί με έναν σταθερό ήχο κλικ.

Ενόψει της ολικής έκλειψης ηλίου που διέσχισε τη Χιλή και την Αργεντινή στις 2 Ιουλίου 2019, η επιστημονική ομάδα έστειλε συσκευές ή τα εξαρτήματά τους σε συναδέλφους τους και στις δύο χώρες. Σε μια εκδήλωση στο πλανητάριο του Σαντιάγο, οι διοργανωτές συνέδεσαν μια συσκευή LightSound με έναν ενισχυτή, ώστε οι όλοι οι παρευρισκόμενοι -ανάμεσά τους και τυφλοί- να μπορούν να την ακούσουν.

«Δεν είναι μόνο για άτομα με προβλήματα όρασης», επισήμανε η Πωλινα Τρονσόκο, διευθύντρια του προπτυχιακού προγράμματος αστρονομίας στο Universidad Central Región de Coquimbo, η οποία ήταν επικεφαλής του τμήματος LightSound της εν λόγω εκδήλωσης.

«Είναι για όλους» πρόσθεσε.

Η επιστημονική ομάδα έλαβε περισσότερες από 2.500 αιτήσεις για συσκευές LightSound και έστειλε όσες περισσότερες μπορούσε σε διοργανωτές εκδηλώσεων, βιβλιοθήκες, μουσεία, πανεπιστήμια, κέντρα ηλικιωμένων και σχολεία τυφλών.

Η ομάδα έχει αναρτήσει τον κώδικα και τις οδηγίες για την κατασκευή της συσκευής στο διαδίκτυο.

ΠΗΓΗ: New York Times

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος