Η κατανάλωση καυτερής, κόκκινης πιπεριάς μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση κατά 13% της θνησιμότητας, κυρίως από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, λένε οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής, του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπένζαμιν Λίτενμπεργκ, ανέλυσαν διατροφολογικά στοιχεία για πάνω από 16.000 άτομα για μια περίοδο έως 23 ετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος φανατικός καταναλωτής των καυτερών πιπεριών είναι νεότερος, άνδρας, λευκός, που καπνίζει, πίνει αλκοόλ, έχει χαμηλότερη χοληστερίνη, χαμηλότερο εισόδημα και χαμηλότερη μόρφωση, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καυτερές πιπεριές.
Σε κάθε περίπτωση, τα πορίσματα της έρευνας οδήγησαν τους ειδικούς στο συμπέρασμα, πως όσοι αγαπούν τις καυτερές πιπεριές έχουν πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο. Ωστόσο, χρειάζεται να επισημανθεί ότι, ο βιολογικός μηχανισμός, χάρη στον οποίο η βρώση της κόκκινης πιπεριάς συνδέεται με την μειωμένη θνησιμότητα, παραμένει ακόμη ασαφής.
Μια πιθανή εξήγηση είναι η καψαϊκίνη, το βασικό συστατικό της πιπεριάς που την κάνει τόσο καυτερή. Η ουσία αυτή, σύμφωνα με μελέτες, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες, ενώ έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Στην πραγματικότητα, η νέα αμερικανική έρευνα έρχεται περισσότερο να επιβεβαιώσει τα ευρήματα μιας άλλης, κινέζικης μελέτης, που πραγματοποιήθηκε το 2015 και από την οποία είχαν συσχετιστεί, αρχικά, οι κόκκινες, καυτερές πιπεριές με τη μείωση της θνησιμότητας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος