LangAware: Η νέα μέθοδος που εντοπίζει άμεσα τα πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ (video)

Την LangAware στην υπηρεσία των ασθενών με νευροεκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου, όπως το Αλτσχάιμερ, θέτει η ψηφιακή πλατφόρμα LangAware. Για την ελπιδοφόρα εφαρμογή που παρακολουθεί βιοδείκτες με βάση τη γλώσσα και το λόγο μίλησε στην ΕΡΤ η Βασιλική Ρεντούμη, ερευνήτρια Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής.

«

«Η πλατφόρμα LangAware είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας. Χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνητή μάθηση. Με τρόπο γρήγορο και αξιόπιστο καταφέρνουμε να εντοπίσουμε πρώιμα συμπτώματα της γνωστικής εξασθένισης που συνδέονται με ένα πλήθος νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως είναι το αλτσχάιμερ, αλλά και ψυχιατρικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη», δήλωσε στην εκπομή «Συνδέσεις» η κ. Ρεντούμη.

Σχολιάζοντας την χρηστικότητα αυτής της ψηφιακής υπηρεσίας, η οποία παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στο περίπτερο του υπουργείου Υγείας, στην 85η ΔΕΘ, η κ. Ρεντούμη τόνισε ότι πλατφόρμα είναι πολύ φιλική προς τον χρήστη και προσβάσιμη από κάθε ηλεκτρονική συσκευή.

Όπως περιέγραψε η ερευνήτρια στον τομέα της Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας και της Υπολογιστικής Γλωσσολογίας, ο εξεταζόμενος υποβάλλεται διαδικτυακά σε μια δοκιμασία προφορικού λόγου. Αυτό το δείγμα λόγου ηχογραφείται και αναλύεται από τους αλγόριθμους. Εξάγονται εκατοντάδες βιοδείκτες, δηλαδή το γλωσσικό αποτύπωμα του εξεταζόμενου. Μέσα σε τρία λεπτά ο γιατρός έχει στα χέρια του την αποτίμηση του κινδύνου για την γνωστική εξασθένιση.

«Αυτό βοηθάει σε μεγάλο βαθμό γιατί ο γιατρός μπορεί να παρέμβει έγκαιρα σε σχέση με την αντιμετώπιση του ασθενή» εξήγησε η κ. Ρεντούμη, η οποία επισήμανε το τεράστιο κενό που υπάρχει σε σχέση με τη διάγνωση αυτών των ασθενειών, όπως του αλτσχάιμερ που καθυστερεί για πολλά χρόνια μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

«Ως LangAware συμπληρώνουμε αυτό το κενό της έλλειψης της πρόωρης διάγνωσης προσφέροντας μία πλατφόρμα που μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της επέλασης των συμπτωμάτων της νόσου και στην παράταση της καλύτερης ποιότητας ζωής του ασθενή».

Η τεχνολογία πίσω από την πλατφόρμα υπήρξε προϊόν πολυετούς έρευνας από επιστήμονες στην υπολογιστική γλωσσολογία, επιστήμονες δεδομένων, νευρολόγους και νευρογλωσσολόγους και δοκιμάστηκε σε διάφορα κλινικά περιβάλλοντα.

Ρεπορτάζ: Λία Χριστάρα / ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος