Κορονοϊός: Η «Batwoman» της Γουχάν, οι παραδοχές και οι αντιφάσεις

Στην παραδοχή ότι πειράματα με κορονοϊούς διεξάγονταν και σε χαμηλότερα επίπεδα ασφάλειας από τα ενδεδειγμένα  BLS 4 είχε προβεί σε ανύποπτο χρόνο, τον Ιούλιο του 2020 η επικεφαλής του Ιολογικού Ινστιτούτου της Γουχάν Δρ. Σι Ζενγκλί γνωστή ως „Batwoman“ στην διεθνή επιστημονική κοινότητα σε μια εποχή που το σενάριο διαφυγής από εργαστήριο της Γουχάν χαρακτηρίζονταν ως θεωρία συνωμοσίας.

Του Κώστα Δαβάνη

Η κορυφαία κινέζα επιστήμονας, με επιστημονικούς δεσμούς στις ΗΠΑ και την Γαλλία όπου έκανε το μεταπτυχιακό της, ερωτηθείς από το επιστημονικό περιοδικό Science Magazine στις 31 Ιουλίου πέρυσι, για ποιόν λόγο το Ιολογικό Ινστιτούτο της Γουχάν διεξάγει πειράματα με κορονoϊούς σε εργαστήρια BSL-4 όταν οι περισσότεροι άλλοι επιστήμονες εργάζονται με συνθήκες BSL-2 ή BSL-3, η  Δρ. Σι είπε ότι η ομάδα της χρησιμοποίησε επίσης εργαστήρια BSL-2 και BSL-3 για την έρευνά της για κορονοϊούς , αλλά ότι είχαν αρχίσει πλέον να χρησιμοποιούν εργαστήρια BSL-4 σύμφωνα με  τους κινεζικούς κανονισμούς μετά την έναρξη της πανδημίας.

Η δήλωση αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων το 2018, που είχαν επισκεφθεί το Ινστιτούτο της Γουχάν συντάσσοντας δύο  αναφορές προς την Ουάσιγκτον, στις οποίες προειδοποιούσαν για τις αδυναμίες ασφάλειας και διαχείρισης υλικών στο εργαστήριο του Ινστιτούτου και μάλιστα διερωτώταν εάν η ομάδα της Δρ. Σι διεξάγοντας επικίνδυνες μελέτες με κορονoϊούς διέτρεχε περιττούς κινδύνους στα πειράματα.


Δείτε εδώ την έρευνα του ertnews.gr για τα επίπεδα ασφαλεία στο εργαστήριο της Γουχάν


Η πρώτη αναφορά των Αμερικανών προειδοποιούσε ότι η δουλειά του εργαστηρίου με τους κορονoϊούς νυχτερίδων μπορούσε να προκαλέσει πιθανή μετάδοσή τους  στους ανθρώπους  και δυνητικά θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα πανδημία τύπου SARS.

Σημείωναν δε ότι το νέο εργαστήριο είχε σοβαρή έλλειψη κατάλληλα εκπαιδευμένων τεχνικών και ερευνητών που χρειάζονται για να λειτουργήσει αυτό το εργαστήριο υψηλής ασφάλειας και μάλιστα προέτρεπαν την Ουάσινγκτον να στηρίξει καλύτερα  το κινεζικό εργαστήριο.

Όντως οι Κινέζοι ερευνητές στο  Ιολογικό Ινστιτούτο έλαβαν στην συνέχεια την σχετική βοήθεια από το Εθνικό Εργαστήριο Galveston του Πανεπιστημίου του Τέξας και άλλους οργανισμούς των ΗΠΑ, αλλά οι Κινέζοι ζήτησαν πρόσθετη βοήθεια.

Αλλά ακόμη και το 2015, άλλοι επιστήμονες είχαν αμφισβητήσει τις διαδικασίες ασφάλειας που ακολουθούσε η ομάδα  της Δρ. Σι στα πειράματα. Παρόμοιες ανησυχίες  αναφέρθηκαν και για το κοντινό εργαστήριο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Γουχάν , το οποίο λειτουργεί στο επίπεδο βιοασφάλειας 2, ένα επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο από το πρότυπο επιπέδου-4 που ισχυρίζεται το εργαστήριο Ινστιτούτου της Ιολογίας Wuhan

Ποια είναι η Batwoman Δρ. Σι Ζενγκλί 

Η Δρ. Σι Ζενγκλί είναι Κινέζα ιολόγος που ερευνά κορονοϊούς τύπου SARS που προέρχονται από νυχτερίδες. Διευθύνει το Κέντρο Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων στο Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν. Το 2017, η Δρ. Σι και η συνάδελφός της  Κιου Τζι ανακάλυψαν ότι ο κορονοϊός SARS πιθανότατα προήλθε από έναν πληθυσμό νυχτερίδων που κατοικεί στο σπήλαιο στο Ξιγιάνγκ της επαρχίας Γιουνάν. Ήρθε στο προσκήνιο στον τύπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 για τη δουλειά της με κορονοϊούς νυχτερίδας.

Το 2005, η Δρ. Σι και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν ότι οι νυχτερίδες είναι η φυσική δεξαμενή των κορονοϊών τύπου SARS. Το 2008 η Δρ. Σι ηγήθηκε μιας ερευνητικής ομάδας που μελέτησε τη δέσμευση των ακίδων πρωτεΐνης τόσο των φυσικών όσο και των χιμαιρικών κορονοϊών με SARS σε υποδοχείς ACE2 σε κύτταρα ανθρώπου, για να προσδιορίσει τον μηχανισμό με τον οποίο το SARS μπορεί να έχει περάσει στους ανθρώπους.

Κορονοϊός: Η «Batwoman» της Γουχάν, οι παραδοχές και οι αντιφάσεις
Εργαστήριο Γουχάν – Επίπεδο ασφαλείας BSL2 (AP)

Το 2014, η Δρ. Σι συνεργάστηκε σε πειράματα gain of function (κέρδους-λειτουργίας) με επικεφαλής τον Ραλφ Μπάριτς του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας , τα οποία έδειξαν ότι δύο κρίσιμες μεταλλάξεις που διαθέτει ο κορονοιός του επιτρέπουν να συνδέεται με τον ανθρώπινο υποδοχέα ACE2, και ότι το SARS είχε τη δυνατότητα να επανεμφανιστεί από κορονoϊούς που κυκλοφορούν σε πληθυσμούς νυχτερίδων στην άγρια φύση.

Η Δρ. Σι και η συνάδελφός της Κιου Τζι ηγήθηκαν μιας ομάδας που πήρε δείγμα χιλιάδων νυχτερίδων σε όλη την Κίνα. Το 2017, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους, υποδεικνύοντας ότι όλα τα γενετικά συστατικά του κορονoϊού SARS υπήρχαν σε έναν πληθυσμό νυχτερίδων στην σπηλία της Γιουνάν.

Ενώ καμία νυχτερίδα δεν είχε το ακριβές στέλεχος του ιού που προκάλεσε το ξέσπασμα του SARS 2002-2004, η γενετική ανάλυση έδειξε ότι διαφορετικά στελέχη αναμιγνύονται συχνά, υποδηλώνοντας ότι η ανθρώπινη εκδοχή πιθανότατα προέκυψε από έναν συνδυασμό στελεχών που υπάρχουν στον πληθυσμό των νυχτερίδων.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η Δρ. Σι και άλλοι επιστήμονες του ινστιτούτου δημιούργησαν μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για την έρευνα του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου SARS-CoV-2. Τον Φεβρουάριο του 2020, ερευνητές με επικεφαλής την Δρ. Σι δημοσίευσαν άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Nature με τίτλο, “Ένα ξέσπασμα πνευμονίας που σχετίζεται με έναν νέο κορονοϊό πιθανής προέλευσης νυχτερίδας”, τονίζοντας ότι το SARS-CoV-2 ανήκει στην ίδια οικογένεια με το SARS και ότι έχει 96,2% αλληλεπικάλυψη γονιδιώματος με τον πιο γνωστό κορονοϊό, το RaTG13 .

Τον Φεβρουάριο του 2020, η εφημερίδα South China Morning Post ανέφερε ότι η δεκαετής δουλειά της Δρ. Σι για τη δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων στον κόσμο για ιούς που σχετίζονται με νυχτερίδες έδωσε στην επιστημονική κοινότητα ένα «ξεκίνημα» στην κατανόηση του ιού.  Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι η Σι ήταν το επίκεντρο των προσωπικών επιθέσεων στα κινέζικα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ισχυρίστηκαν ότι το Ινστιτούτο ήταν η πηγή του ιού, οδηγώντας την Σι να ορκιστεί στην ζωή της, ότι ο ιός δεν έχει καμία σχέση με το εργαστήριο, και όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τις επιθέσεις, η Σι απάντησε πως ο χρόνος της πρέπει να αφιερωθεί σε πιο σημαντικά θέματα.

Σε συνέντευξη τον Μάρτιο του 2020 με το περιοδικό Scientific American , η Σι είπε ότι «οι κορονοϊοί που φέρουν οι νυχτερίδες θα προκαλέσουν περισσότερα κρούσματα» και «πρέπει να τις βρούμε προτού μας βρουν». Κορυφαίοι ιολόγοι εξήγησαν ότι ο SARS-CoV-2 είναι πιθανότατα φυσικής προέλευσης και ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να διέρρευσε  από εργαστήριο. Ο συνάδελφος μάλιστα της Δρ. Σι, Πιτερ Ντασντακ της Συμμαχίας EcoHealth που χρηματοδοτούσε όπως προέκυψε τις τελευταίες ημέρες εμμέσως μεσω ΗΠΑ το εργαστήριο, και μελετά αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες, εκτίμησε ότι ένα εως 7 εκ. άνθρωποι στη Νοτιοανατολική Ασία που ζουν ή εργάζονται κοντά σε νυχτερίδες μολύνονται κάθε χρόνο με κορονοϊό, ενώ στο εργαστήριο απασχολούνται μόλις μια ντουζίνα ερευνητές και δεν είναι λογικό το σενάριο πιθανής διαφυγής του ιού.

Τέλος στις 31 Ιουλίου 2020, το περιοδικό Science Magazine δημοσίευσε μια συνέντευξη με τη  Δρ. Σι στην οποία η ίδια ανέφερε πως δεν υπήρξε καμία μόλυνση σε όλο το προσωπικό και τους μαθητές στο ινστιτούτο μας.»

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος