Νέα έρευνα: Γιατί η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι τόσο μεταδοτική

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη «Δέλτα» του νέου κορονοϊού, μπορεί να παρουσιάζουν ιικό φορτίο πάνω από 1.000 φορές μεγαλύτερο από εκείνους που έχουν μολυνθεί από τον αρχικό SARS-CoV-2, καθώς και να ανιχνεύεται δύο ημέρες νωρίτερα, σύμφωνα με μια πρώτη νέα μελέτη.

Η συγκεκριμένη μελέτη δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομότιμους και εξέτασε μόνο έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων στην Κίνα, αλλά αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, μπορεί να εξηγήσουν, τουλάχιστον εν μέρει, γιατί η παραλλαγή δέλτα είναι πιο μεταδοτική.

Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει πλέον εξαπλωθεί σε περισσότερες από 100 χώρες και σήμερα αποτελεί το 83% των νέων κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, με ιδιαίτερα υψηλούς αριθμούς σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, σύμφωνα με το Live Science. Η παραλλαγή αυτή θεωρείται ότι είναι κατά 60% πιο μεταδοτική από το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος και δύο φορές πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2.

Μια ομάδα ερευνητών στην Κίνα μελέτησε πώς εξαπλώθηκε η παραλλαγή δέλτα από το πρώτο γνωστό κρούσμα που εντοπίστηκε στις 21 Μαΐου. Οι συγγραφείς προδημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση Virological στις 7 Ιουλίου.

Το Guangdong καθώς και άλλα τοπικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Κίνα,  εξέτασαν όσους μολύνθηκαν με το συγκεκριμένο στέλεχος μαζί με τις στενές επαφές τους. Οι επαφές απομονώθηκαν και υποβλήθηκαν καθημερινά σε τεστ PCR  (Μοριακή Μέθοδος Ανάλυσης). Οι αξιωματούχοι εντόπισαν 167 τοπικές λοιμώξεις που σχετίζονταν με το αρχικό κρούσμα. Στη συνέχεια, συνέκριναν δεδομένα από αυτά τα άτομα με άλλα από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όταν το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2 άρχισε να εξαπλώνεται στην Κίνα.

Διαπίστωσαν ότι ο μέσος χρόνος που χρειάστηκε από την έκθεση ενός ατόμου στον ιό έως την ανίχνευση του ιού στις εξετάσεις PCR- δηλαδή το χρονικό διάστημα που χρειαζόταν ο ιός για να πολλαπλασιαστεί σε αρκετά υψηλά επίπεδα ώστε να είναι ανιχνεύσιμος- ήταν 5,61 ημέρες για τον αρχικό ιό και 3,71 ημέρες για την παραλλαγή δέλτα.

Αυτό που είναι «εντυπωσιακο», είναι ότι απαιτείται πολύ λιγότερος χρόνος από την έκθεση στην παραλλαγή δέλτα έως την εμφάνιση σημαντικών επιπέδων του ιού, δήλωσε ο Τζον Κόνορ, ερευνητής στα Εθνικά Εργαστήρια Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Αυτό αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με το πότε οι άνθρωποι είναι μολυσματικοί, δήλωσε ο επιστήμονας στο Live Science.

«Όπως γνωρίζουμε, μεσολαβεί μια περίοδος μετά τη μόλυνση, κατά την οποία το ιικό φορτίο του ιού είναι πολύ χαμηλό για να ανιχνευθεί. Καθώς ο πολλαπλασιασμός του ιού συνεχίζεται εντός του ξενιστή, το ιικό φορτίο θα φτάσει τελικά σε ανιχνεύσιμο επίπεδο και θα γίνει μολυσματικό», έγραψαν οι συγγραφείς στη μελέτη. Είναι πολύ σημαντικό για τον σχεδιασμό στρατηγικών, να γνωρίζουμε πότε ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό, ώστε να μπορέσουμε να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης, πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα ιικά φορτία στα πρώτα κρούσματα του SARS-CoV-2 στα τεστ PCR. Διαπίστωσαν ότι τα ιικά φορτία στις λοιμώξεις της παραλλαγής δέλτα ήταν 1.260 φορές υψηλότερα από εκείνα των λοιμώξεων από τον αρχικό ιό. Αυτό υποδηλώνει ότι η παραλλαγή δέλτα μπορεί να αναπαραχθεί στον οργανισμό με ταχύτερο ρυθμό από τον αρχικό ιό.

«Τα δεδομένα αυτά υπογραμμίζουν ότι η παραλλαγή δέλτα θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική κατά το πρώιμο στάδιο της λοίμωξης», αναφέρουν οι συγγραφείς. Αυτό με τη σειρά του, υποδηλώνει ότι το άτομο θα αποβάλλει περισσότερα ιικά σωματίδια, καθιστώντας τον κίνδυνο μετάδοσης, υψηλότερο.

Παρόλα αυτά, ο υψηλότερος ρυθμός πολλαπλασιασμού μπορεί να μην εξηγεί πλήρως γιατί η δέλτα είναι τόσο μεταδοτική και «υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα», πρόσθεσε ο Κόνορ. Για παράδειγμα, θα ήταν σημαντικό για μελλοντικές μελέτες να βρεθεί το ποσοστό του ιού που είναι πραγματικά μολυσματικό, ανέφερε.

ΠΗΓΗ: Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος