Κομισιόν: Νέοι κανόνες από το 2023 στην εισαγωγή τροφίμων και ζωοτροφών για την περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα με επιπτώσεις στις μέλισσες

Array

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τα κράτη μέλη υποστήριξαν την πρόταση της για μείωση των ανώτατων ορίων υπολειμμάτων (MRL- Maximum residue limit), είναι η μέγιστη ποσότητα υπολείμματος φυτοπροστατευτικού που επιτρέπεται σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, εκφραζόμενη σε χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο για δύο φυτοφάρμακα που είναι γνωστό ότι έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις μέλισσες, σύμφωνα με δήλωση της των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ.

Οι αξιολογήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων δείχνουν ότι η κλοθειανιδίνη και η θειαμεθοξάμη αποτελούν υψηλό κίνδυνο για τους επικονιαστές.

Για το λόγο αυτό, η χρήση τους σε εξωτερικούς χώρους είχε ήδη απαγορευτεί στην ΕΕ το 2018. Για τις εισαγωγές τροφίμων και ζωοτροφών, οι νέοι κανόνες θα μειώσουν τα υφιστάμενα ανώτατα όρια καταλοίπων για αυτές τις ουσίες στο χαμηλότερο επίπεδο που μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογίες.

Οι κανόνες αναμένεται να εγκριθούν στις αρχές του επόμενου έτους. Οι φορείς στον τομέα των τροφίμων και τρίτες χώρες θα έχουν αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες. Τα νέα MRL θα ισχύουν για τρόφιμα που παράγονται στην ΕΕ – για τα οποία το όριο είναι ήδη πολύ χαμηλό – και για τρόφιμα που εισάγονται από τρίτες χώρες. Ο κανονισμός θα υλοποιήσει τους στόχους της Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τη Στρατηγική «Farm to Fork», και θα λάβει υπόψη τις περιβαλλοντικές πτυχές κατά την αξιολόγηση αιτήσεων για ανοχές εισαγωγής φυτοφαρμάκων που δεν είναι πλέον εγκεκριμένα στην ΕΕ. την ίδια ώρα, τα πρότυπα και οι υποχρεώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ.

“Είναι η πρώτη φορά που μειώνουμε τα MRL για να λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο των δραστικών ουσιών στο περιβάλλον, που μπορεί να έχει παγκόσμιες συνέπειες. Είναι ένα σημαντικό βήμα για τη δραστηριότητά μας στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στον καταναλωτή». Δεδομένης της αρνητικής τους επίδρασης στους επικονιαστές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των μελισσών, η χρήση αυτών των δύο νεονικοτινοειδών έχει ήδη καταργηθεί σταδιακά στην ΕΕ. Κάνουμε ένα ακόμη βήμα, συμβάλλοντας στη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας σκηνής. Μόλις τεθούν σε ισχύ οι κανόνες που συμφωνήθηκαν σήμερα, τα εισαγόμενα προϊόντα δεν θα μπορούν πλέον να περιέχουν υπολείμματα αυτών των δύο νεονικοτινοειδών“ δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος