Κοκτέιλ αντισωμάτων από εταιρεία Ελληνο-αμερικανών «φρενάρει» την Covid-19

Η ελληνοαμερικανική Regeneron Pharmaceuticals ανακοίνωσε ότι το «κοκτέιλ» αντισωμάτων κατά της Covid-19 που αναπτύσσει προστάτευσε δύο είδη πειραματόζωων (36 μαϊμούδες μακάκους και 50 τρωκτικά χάμστερ) να αρρωστήσουν, ενώ παράλληλα θεράπευσε όσα είχαν τη λοίμωξη.Η εταιρεία γνωστοποίησε ότι ο συνδυασμός των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων σχεδόν σταμάτησε τη μόλυνση από τον ιό και ελαχιστοποίησε τη λοίμωξη, στα ζώα που είχαν ήδη μολυνθεί. Ωστόσο η προφυλακτική δράση ήταν πολύ μικρότερη με τη χαμηλότερη δόση του φαρμάκου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Regeneron τοποθετεί τα αποτελέσματα του φαρμάκου της σε ανώτερα επίπεδα από τα αντίστοιχα των εμβολίων κατά της Covid-19 σε πειραματόζωα. Θεωρεί πως το φάρμακό της μπορεί να παρέχει κλινικά οφέλη τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία της νόσου.

Τα ανώτερα βέβαια, μπορούν να επιβεβαιωθούν μόνο μετά την δοκιμή του κοκτέιλ στους ανθρώπους, διότι τα θετικά αποτελέσματα σε ζώα δεν ισούται με αντίστοιχη επιτυχία σε ανθρώπινους ασθενείς. Η Regeneron έχει ήδη αρχίσει κλινικές δοκιμές τρίτου σταδίου σε ανθρώπους, ενώ έχει υπογράψει με την αμερικανική κυβέρνηση συμβόλαιο προμήθειας ύψους 450 εκατ. δολαρίων, αν το φάρμακο αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα, με τα οποία δουλεύει και η Regeneron είναι ίσως το μέλλον στην μάχη κατά της νόσου, ενώ ήδη αξιοποιούνται κατά του καρκίνου και άλλων παθήσεων. Η Regeneron βρίσκεται στην πρωτοπορία της δημιουργίας τέτοιων αντισωμάτων.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πρωτοπορία έπαιξαν τα στελέχη της εταιρίας. Συγκεκριμένα ο συνιδρυτής, εκτελεστικός πρόεδρος και επικεφαλής επιστήμονας της εταιρείας, ο Ελληνο-αμερικανός Τζορτζ Γιανακόπουλος (με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Ν.Υόρκης), ο πρόεδρος του ΔΣ, ο Ελληνο-αμερικανός Ρόι Βάγκελος (Πίνδαρος Βαγιέλος) και ο επικεφαλής της έρευνας για τα αντισώματα, ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρος Χρήστος Κυρατσούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος