Κλιματική κρίση – Προειδοποιούν οι ειδικοί: Ο κόσμος να είναι προετοιμασμένος για ένα πιθανό “κλιματικό τέλος”

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να γίνει “καταστροφική” για την ανθρωπότητα εάν η αύξηση της θερμοκρασίας είναι χειρότερη από ό, τι πολλοί προβλέπουν ή εάν προκαλεί έναν καταρράκτη γεγονότων που δεν έχουν ακόμη ληφθεί υπόψη ή και τα δύο. «Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται για τη δυνατότητα ενός “κλιματικού τερματισμού”».

Αυτό αναφέρεται από μια διεθνή ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Cambridge, η οποία προτείνει μια ατζέντα να αντιμετωπίσει τα χειρότερα σενάρια. Αυτά περιλαμβάνουν αποτελέσματα που κυμαίνονται από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού έως την τελική ανθρώπινη εξαφάνιση.

Συγκεκριμένα, σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS, ζητούν από την Ομάδα Διακυβερνητικών εμπειρογνωμόνων για την αλλαγή του κλίματος (IPCC) να αφιερώσει μια μελλοντική έκθεση στην καταστροφική αλλαγή του κλίματος για να ενισχύσει την έρευνα και να ενημερώσει το κοινό.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πιστέψουμε ότι η αλλαγή του κλίματος μπορεί να γίνει καταστροφική, ακόμη και με μέτρια επίπεδα θέρμανσης», λέει ο κύριος συγγραφέας Luke Kemp.

«Αυτό έχει διαδραματίσει ρόλο σε όλες τις περιπτώσεις μαζικής εξαφάνισης, συνέβαλε στην πτώση των αυτοκρατοριών και έχει διαμορφώσει την ιστορία. Ακόμη και ο σύγχρονος κόσμος φαίνεται να είναι προσαρμοσμένος σε μια συγκεκριμένη θέση του κλίματος», λέει.

«Οι διαδρομές για την καταστροφή δεν περιορίζονται στις άμεσες επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών, όπως τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα».

Η μοντελοποίηση που πραγματοποιείται από τον εξοπλισμό δείχνει ότι οι ακραίες ζώνες θερμότητας (μέση ετήσια θερμοκρασία άνω των 29 βαθμών) θα μπορούσαν να φτάσουν σε δύο δισεκατομμύρια άτομα το 2070. Αυτές οι περιοχές δεν είναι μόνο μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες, αλλά και από τις πιο εύθραυστες πολιτικά.

«Οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες των 29 βαθμών επηρεάζουν σήμερα περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους στη Σαχάρα και την ακτή του Κόλπου», λέει ο Chi Xu, από το Πανεπιστήμιο του Nanjing.

«Το 2070, αυτές οι θερμοκρασίες και οι κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες θα επηρεάσουν άμεσα δύο πυρηνικές δυνάμεις και επτά μέγιστα εργαστήρια συγκράτησης που φιλοξενούν τα πιο επικίνδυνα παθογόνα. Ωστόσο, τα σενάρια ακραίων θερμοκρασιών “υποτιμούνται σε σχέση με την πιθανότητά τους”».

Η ομάδα που είναι υπεύθυνη για το άρθρο του PNAS προτείνει μια ερευνητική ατζέντα που περιλαμβάνει αυτό που ονομάζουν “τέσσερις αναβάτες” του τέλους του κλίματος: λιμός και υποσιτισμός, ακραίο κλίμα, συγκρούσεις και διανυσματικές συγκρούσεις και ασθένειες.

Η αύξηση των θερμοκρασιών αποτελεί μεγάλη απειλή για την προμήθεια τροφίμων παγκοσμίως και θα μπορούσε να δημιουργήσει τις συνθήκες για νέους βλαστούς ασθενειών ως οικοτόπους των ανθρώπων και αλλαγή και μείωση της άγριας ζωής.

Για τον επιστήμονα Kristie Ebi, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον «Χρειαζόμαστε μια διεπιστημονική προσπάθεια για να κατανοήσουμε πώς η αλλαγή του κλίματος θα μπορούσε να προκαλέσει τη νοσηρότητα και τη μαζική θνησιμότητα των ανθρώπων».

Επιπλέον, η κατάρρευση του καιρού πιθανότατα θα επιδεινώσει άλλες απειλές: από την αύξηση της ανισότητας και της παραπληροφόρησης στη δημοκρατική κατάρρευση και ακόμη και νέες μορφές καταστρεπτικού οπλοστασίου της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Lluís Brotons, ερευνητής του CSIC στο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών και Δασικών Εφαρμογών (CEAF), Ισπανία, επισημαίνει ότι η μελέτη «βάζει το δάχτυλο στον επώδυνο ρεαλισμό και την αίσθηση της προσοχής».

«Αυξάνει την ανάγκη αξιολόγησης των επιπτώσεων αυτού του τύπου σεναρίων με πολύ πιο σοβαρό τρόπο από ό, τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, για παράδειγμα, μέσω μιας συγκεκριμένης αξιολόγησης της IPCC», ο επιστήμονας, ο οποίος δεν συμμετέχει στη μελέτη.

Επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος