Κλιματική κρίση: Η Βαλτιμόρη υιοθετεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την προστασία των ευάλωτων κατοίκων της

Array

Μια ομάδα επιστημόνων θα μελετήσει επί πέντε χρόνια τον τρόπο με τον οποίο οι ατμοσφαιρικοί, κλιματικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες αλληλεπιδρούν σε ολόκληρη την πολιτεία της Βαλτιμόρης στις ΗΠΑ, και θα αναπτύξει στρατηγικές προσαρμογής για να την καταστήσει ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή.

Το εγχείρημα αυτό αποτελεί μέρος του προγράμματος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, για μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050 και χρηματοδοτείται με επιχορήγηση ύψους 66 εκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδιώκει την ανάπτυξη «Αστικών Εργαστηρίων Πεδίου» σε τρεις πόλεις των ΗΠΑ -Βαλτιμόρη, Σικάγο και Πορτ Άρθουρ-Μπόμοντ, στο Τέξας- μέσω συνεργασιών μεταξύ πανεπιστημίων, κυβερνητικών φορέων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Στο εργαστήριο της Βαλτιμόρης, το οποίο θα αποτελέσει μέρος της πρωτοβουλίας 21st Century Cities Initiative του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και προβλέπεται να λάβει χρηματοδότηση ύψους 25 εκατ. δολαρίων, θα συμμετέχουν επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, ειδικοί στη μοντελοποίηση του κλίματος και άλλοι εμπειρογνώμονες από αμερικανικά πανεπιστήμια.

Το έργο που έχουν μπροστά τους οι ερευνητές είναι μεγάλο και πρωτοποριακό: να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο πόλεις όπως η Βαλτιμόρη επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή, τις βιογεωχημικές ροές, όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Με βάση αυτούς τους παράγοντες, οι ερευνητές θα προσομοιώνουν στη συνέχεια στρατηγικές προσαρμογής με βάση την ισότητα, τις οποίες θα εξετάσουν οι τοπικές αρχές της πόλης. Το έργο αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα στις αρχές να υιοθετήσουν δίκαιες λύσεις για την ενέργεια και το κλίμα που χρειάζεται για να επανασχεδιαστούν οι πόλεις ώστε να μπορούν να αντέξουν τις πιέσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα θα δώσει προτεραιότητα στις επενδύσεις σε ιστορικά υποβαθμισμένες κοινότητες.

Η Βαλτιμόρη συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα λόγω των πολύπλευρων, αλληλένδετων προκλήσεών της, όπως η αστική εξάπλωση, ο μεγάλος αριθμός επιφανειών και κατασκευών που παγιδεύουν τη θερμότητα, οι αυξημένοι κίνδυνοι από πλημμύρες και θερμότητα και η δυσανάλογη επιβάρυνση από τη ρύπανση του αέρα και των υδάτων, παρόμοια με άλλες μεσαίες πόλεις στις ανατολικές και μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο και διεπιστημονικό έργο στο οποίο έχω συμμετάσχει ποτέ», δήλωσε ο Κένεθ Ντέιβις, καθηγητής ατμοσφαιρικής και κλιματικής επιστήμης στο Penn State. «Αισθάνομαι ότι ολόκληρη η καριέρα μου με προετοίμαζε για αυτό το έργο. Ο στόχος του είναι εξαιρετικά σημαντικός. Θα είναι μια τεράστια πρόκληση, αλλά είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Ο Ντέιβις ηγείται της ομάδας του Penn State στην οποία συμμετέχουν 21 ακαδημαϊκοί από επτά διαφορετικά πανεπιστήμια και 12 διαφορετικά τμήματα και θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 6,4 εκατ. δολαρίων.

Ο Ντέιβις δήλωσε ότι ένα βασικό πλεονέκτημα που φέρνει η ομάδα του στο έργο είναι η μέτρηση και η μοντελοποίηση του αστικού ατμοσφαιρικού οριακού στρώματος – του τμήματος της ατμόσφαιρας που βρίσκεται πιο κοντά στην επιφάνεια της Γης και το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για το κλίμα και την ποιότητα του αέρα που βιώνει ο πλανήτης.

«Η πρόβλεψη των αστικών κυμάτων καύσωνα και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη απαιτεί να κατανοήσουμε πώς αυτό το κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας τροποποιείται από την ίδια την πόλη και πώς αλλάζει από γειτονιά σε γειτονιά», δήλωσε ο Ντέιβις. «Αυτό το επίπεδο κατανόησης είναι πέρα από την εμβέλεια των σημερινών κλιματικών μοντέλων. Στόχος μας είναι να το καταστήσουμε εφικτό».

Αυτή η μέτρηση θα προέλθει από την αποστολή συσκευών και οργάνων μέτρησης ακριβείας σε διάφορες τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Βαλτιμόρη, τα οποία θα μετρούν την ποιότητα του αέρα και τη θερμοκρασία, τον καιρό και τις μεταβολές των αερίων του θερμοκηπίου εντός της πόλης.

Ο Μάικλ Μπέιντερ, διευθυντής του προγράμματος 21st Century Cities Initiative, δήλωσε ότι στην πρώτη φάση των εργασιών θα μετρηθούν με ακρίβεια οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον της πόλης. Ο Μπέιντερ, ο οποίος είναι κοινωνιολόγος, έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την καθοδήγηση μιας ευρείας έρευνας στους κατοίκους της πόλης κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του έργου. Η ομάδα του συνεργάζεται με μια αντιπροσωπευτική ομάδα κατοίκων της Βαλτιμόρης στον σχεδιασμό των στρατηγικών μετριασμού της κλιματικής κρίσης.

Ο Μπέιντερ δήλωσε ότι μόλις ολοκληρωθεί το κομμάτι των μετρήσεων και της μοντελοποίησης μέσα στα πρώτα δύο χρόνια, η ομάδα θα προσπαθήσει να κατανοήσει πώς αλληλεπιδρούν οι κοινωνικές, φυσικές και ατμοσφαιρικές διεργασίες σε επίπεδο γειτονιάς και σε ολόκληρη την πόλη.

«Από κοινωνικής άποψης, αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κατανοήσουμε πώς οι άνθρωποι κατανοούν την κλιματική αλλαγή, πώς αντιλαμβάνονται τους συμβιβασμούς στον μετριασμό των κινδύνων έναντι της προσαρμογής κ.λπ. Αυτή η διεπιστημονική συνεργασία είναι αυτό που με συναρπάζει περισσότερο».

Η Έιβα Ρίτσαρντσον, διευθύντρια του Γραφείου Βιωσιμότητας της Βαλτιμόρης, δήλωσε ότι το έργο θα ενημερώσει και θα καθοδηγήσει την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για το κλίμα της πόλης, η οποία έχει δεσμευτεί να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2045.

Ο Μπεν Ζάιτσικ, καθηγητής και κλιματολόγος στο τμήμα Γεωεπιστημών και Πλανητικών Επιστημών στο Johns Hopkins, θα συνεργαστεί στενά με κοινοτικές ομάδες και θα επικεντρωθεί στις αστικές θερμικές νησίδες, ένα επίμονο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βαλτιμόρη.

Το Γραφείο Βιωσιμότητας της πόλης έχει αναφέρει ότι οι αστικές θερμικές νησίδες έχουν σοβαρές συνέπειες για τους ηλικιωμένους, τα παιδιά με άσθμα και τα άτομα με πνευμονικές παθήσεις, και η πρόκληση για την προστασία τους από τους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες αναμένεται να αυξηθεί.

Επιπλέον, έχουμε τις πλημμύρες που προκαλούνται από ακραία φαινόμενα βροχόπτωσης, την έλλειψη πόσιμου νερού λόγω της ξηρασίας, τη ρύπανση του αέρα και των υδάτινων οδών, οι οποίες, όπως είπε ο Ζάιτσικ, επιτείνουν τις φυλετικές ανισότητες που τροφοδοτούν τη φτώχεια και την εγκληματικότητα στις πόλεις. Και δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανισότητες χωρίς στενή συνεργασία με τις ομάδες της κοινότητας.

«Δεν έχει νόημα να δημιουργήσεις ένα υπερσύγχρονο σύστημα μέτρησης και μοντελοποίησης αν δεν έχεις θέσει στο προσκήνιο την κοινότητα και τις ανάγκες της πόλης», τόνισε.

«Πώς θα κάνουμε αυτές τις επενδύσεις μπροστά σε τόσο σημαντικές περιβαλλοντικές αβεβαιότητες και ανταγωνιστικές προτεραιότητες; Η ανάγκη είναι να κατανοήσουμε σωστά το αστικό κλίμα, το νερό, τα οικοσυστήματα, τις πλημμύρες και τη ρύπανση για να καθορίσουμε πόσο αποτελεσματικές θα μπορούσαν να είναι οι παρεμβάσεις σε κλίμακα», εξήγησε ο Ζάιτσικ.

«Θέλουμε να γίνει το πιο ουσιαστικό σύστημα παρακολούθησης του αστικού περιβάλλοντος στον κόσμο. Αν μπορέσουμε να το αποδείξουμε αυτό μέχρι το τέλος της πενταετίας, τότε θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας», κατέληξε ο Ζάιτσικ.

ΠΗΓΗ: Fast Company 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος