Κλιματική αλλαγή: Διεθνής έκκληση για απαγόρευση των προϊόντων τύρφης

Το National Trust καλεί την κυβέρνηση να απαγορεύσει τη χρήση τύρφης στο λίπασμα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι βάλτοι τύρφης απορροφούν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να απαγορεύσει την πώληση κομπόστ τύρφης στην Αγγλία μέχρι το 2024.

Όμως, σε μια κοινή δήλωση για την τύρφη, το National Trust και το National Trust for Scotland – καθώς και παρόμοιες ομάδες, μεταξύ άλλων από την Ιρλανδία, την Κορέα και την Ινδονησία – προέτρεψαν την κυβέρνηση να «δράσει τώρα» και να απαγορεύσει πλήρως την πώληση προϊόντων τύρφης στην κηπουρική. Η έκκληση αυτή έγινε ώστε να συμπέσει με τις διαπραγματεύσεις της COP26 για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα.

Η τύρφη είναι το επιφανειακό στρώμα του εδάφους, που αποτελείται κυρίως από μερικώς αποσυντεθειμένο φυτικό υλικό το οποίο έχει αναπτυχθεί σε συνθήκες υφαλμύρωσης και χαμηλού οξυγόνου. Είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά ιδανικά για την ανάπτυξη των φυτών και χρησιμοποιείται συχνά σε κομπόστ, συγκομίζεται και καίγεται ως καύσιμη ύλη.

Έρευνες δείχνουν ότι οι τύρφες παγιδεύουν σχεδόν διπλάσιο άνθρακα από τα δάση, παρόλο που καλύπτουν μόλις το 3% της επιφάνειας της γης. Όμως, οι τύρφες που έχουν αποξηρανθεί, ανασκαφεί για καύσιμα ή χρησιμοποιηθεί για κομπόστ, έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και μάλιστα συμβάλλουν στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το National Trust δήλωσε ότι οι υγιείς τύρφες βοηθούν και στον έλεγχο των πλημμυρών και ενθαρρύνουν τη βλάστηση που μπορεί να παρέχει κατοικίες για την άγρια ζωή.

Ο οργανισμός, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γης στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε ότι αναλαμβάνει δράση για την εξάλειψη της χρήσης τύρφης στους κήπους και τις αλυσίδες εφοδιασμού του.

Η γενική διευθύντρια του National Trust, Χίλαρι ΜακΓρέιντι, δήλωσε ότι οι διεθνείς οργανισμοί «αναλαμβάνουν δράση», αλλά πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να τερματίσουμε αυτή την πρακτική μόνοι μας».

«Μέσα από αυτού του είδους τις συλλογικές προσπάθειες μπορούμε να ενωθούμε στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Χρειαζόμαστε επίσης την κυβέρνηση να αναλάβει το ρόλο της και να φέρει μια νομοθεσία που θα απαγορεύει την πώληση προϊόντων που περιέχουν τύρφη», δήλωσε η διευθύντρια.

Πολλά καταστήματα που πουλούν είδη κήπου στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίζουν την πώληση τύρφης στο κομπόστ, παρά τις πιέσεις των ακτιβιστών και της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος