Κινέζοι πέτυχαν κβαντική τηλεμεταφορά σε απόσταση 1.200 χιλιομέτρων

Τη δορυφορική μετάδοση των κβαντικά «διαπλεκόμενων» φωτονίων (σωματιδίων του φωτός) μεταξύ της Γης και διαστήματος πέτυχαν Κινέζοι επιστήμονες, σημειώνοντας μάλιστα νέο ρεκόρ αφού η επίτευξη του κβαντικού εναγκαλισμού των δύο φωτονίων επετεύχθη για την απόσταση 1.203 χιλιομέτρων, αντί για την απόσταση των 100 χιλιομέτρων που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ.

Το κατόρθωμα αυτό επιτρέπει τη δημιουργία κρυπτογραφημένων κβαντικών δικτύων τηλεπικοινωνιών , τα οποία θεωρείται αδύνατο να υποστούν επιθέσεις από χάκερς.

Η υλοποίηση σε τεράστιες αποστάσεις της κβαντικής διεμπλοκής (στην οποία δύο υποατομικά σωματίδια συνδέονται μεταξύ τους και συμπεριφέρονται παρόμοια, παρά την μεγάλη απόσταση που τα χωρίζει), μέσω οπτικών ινών ή ασύρματα μέσω του διαστήματος, ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία κβαντικών δικτύων τηλεπικοινωνιών και μεταφοράς δεδομένων.

Η δυνατότητα των σωματιδίων να συνδέονται κβαντικά μπορεί να επιτρέψει τη μετάδοση κρυπτογραφημένων πληροφοριών από το ένα μέρος της Γης στο άλλο μέσω ασφαλών κβαντικών «καναλιών», χωρίς κάποιος τρίτος να είναι σε θέση να τις υποκλέψει, εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει σήμερα στο ίντερνετ.

Ο κινεζικός δορυφόρος Micius είχε τεθεί σε τροχιά πέρυσι το καλοκαίρι και είναι ο πρώτος διεθνώς που έχει εφοδιασθεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό για κβαντικά πειράματα. Χρησιμοποιήθηκε για την κβαντική επικοινωνία με τρεις επίγειους κινεζικούς σταθμούς που απείχαν μεταξύ τους απόσταση περίπου 1.200 χλμ., ενώ η απόσταση του δορυφόρου από τους σταθμούς ποίκιλε από 500 έως 2.000 χλμ.

«Είναι ένα πρώτο βήμα -και ένα σημαντικό βήμα- για τη δημιουργία ενός πραγματικά παγκόσμιου κβαντικού δικτύου. Όλες οι προηγούμενες μέθοδοι περιορίζονταν σε απόσταση περίπου 100 χλμ., συνεπώς μπορούσαν να δουλέψουν μόνο σε μια πόλη», δήλωσε ο Τζιάν-Γουέι Παν, καθηγητής κβαντικής φυσικής του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χεφέι, και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Σε ένα μελλοντικό κβαντικό δίκτυο η ασφάλεια θα προστατεύεται από τους ίδιους τους νόμους της φυσικής, οι οποίοι είναι ασφαλείς χωρίς περιορισμούς. Αυτό θα είναι ωφέλιμο για όλους τους ανθρώπους», πρόσθεσε ο Κινέζος επιστήμονας, ο οποίος, για την εξέλιξη του εγχειρήματος του, συνεργάζεται με Ευρωπαίους συναδέλφους του, με επικεφαλής τον φυσικό ‘Αντον Τσάϊλινγκερ του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Οι ομάδες των Παν και Τσάιλινγκερ θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν μια ασφαλή κβαντική σύνδεση μεταξύ Πεκίνου και Βιέννης. Ήδη οι Ευρωπαίοι φυσικοί προωθούν τη δημιουργία του Qapital, ενός κβαντικού δικτύου που θα συνδέει πολλές πρωτεύουσες της Ευρώπης, κυρίως μέσω οπτικών ινών. Σύμφωνα με τον Τσάϊλινγκερ, το μελλοντικό κβαντικό διαδίκτυο θα βασίζεται τόσο στις οπτικές ίνες, όσο και στους δορυφόρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP (Lisa Poole)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος