Κίνα: Το Πεκίνο εκτόξευσε τον δεύτερο θαλαμίσκο του διαστημικού του σταθμού – Δείτε video

Η Κίνα εκτόξευσε σήμερα στο διάστημα τον δεύτερο από τους τρεις θαλαμίσκους του υπό κατασκευήν διαστημικού σταθμού της, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση CCTV.

Το διαστημικό όχημα Wentian, βάρους περίπου 20 τόνων και χωρίς αστροναύτη, εκτοξεύθηκε από το όχημα εκτόξευσης Long March 5B στις 14:22 (09:22 ώρα Ελλάδας) από το κέντρο εκτόξευσης Ουεντσάνγκ στο τροπικό νησί Χαϊνάν (νότια).

Μήκους σχεδόν 18 μέτρων και διαμέτρου 4,2 μέτρων, αυτός ο θαλαμίσκος-εργαστήριο θα προσδεθεί στον Tianhe, τον πρώτο θαλαμίσκο του σταθμού που βρίσκεται ήδη σε τροχιά από τον Απρίλιο του 2021.

Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοίχημα γιατί απαιτεί πολλούς χειρισμούς υψηλής ακρίβειας, ορισμένοι από τους οποίους με ρομποτικό βραχίονα.

Ο νέος θαλαμίσκος-εργαστήριο, που έχει τρεις χώρους ύπνου, τουαλέτες και κουζίνα, διαθέτει επίσης πάγκους για επιστημονικά πειράματα.

Ο Wentian θα χρησιμεύσει επίσης ως πλατφόρμα υποστήριξης για τον έλεγχο του διαστημικού σταθμού σε περίπτωση βλάβης.

Στα κινεζικά Tiangong, γνωστός όμως επίσης και με το αγγλικό ακρωνύμιό του, GSS (“Chinese space station” – κινεζικός διαστημικός σταθμός), ο διαστημικός σταθμός αναμένεται να είναι πλήρως επιχειρησιακός μέχρι τα τέλη του έτους.

Μετά τον Wentian αυτό το Σαββατοκύριακο, οι τρεις αστροναύτες της αποστολής Shenzhou-14, που βρίσκονται τώρα στον διαστημικό σταθμό, θα υποδεχθούν έναν ακόμη θαλαμίσκο-εργαστήριο, τον Mengtian, τον Οκτώβριο.

Ο σταθμός θα έχει τότε την τελική του μορφή σε σχήμα Τ. Θα μοιάζει με τον πρώην ρωσοσοβιετικό σταθμό Mir. Η διάρκεια ζωής του αναμένεται να είναι τουλάχιστον 10 χρόνια.

Η Κίνα επενδύει εδώ και μερικές δεκαετίες δισεκατομμύρια ευρώ στο διαστημικό πρόγραμμά της.

Η ασιατική χώρα έστειλε τον πρώτο αστροναύτη της στο διάστημα το 2003.

Η Κίνα έστειλε το 2019 ένα διαστημικό όχημα στη μακρινή πλευρά της Σελήνης, σε μια παγκόσμια πρώτη. Το 2020, η Κίνα ανέκτησε δείγματα από τη Σελήνη και τον επόμενο χρόνο προσγείωσε ένα μικρό ρομπότ στον Άρη.

Η Κίνα προβλέπει επίσης να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι έως το 2030.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος