Κίνα: Ανακαλύφθηκαν απολιθώματα ζώων που ζούσαν στη Γη ως και πριν από 490 εκατ. χρόνια

Μεγάλο αριθμό απολιθωμάτων, που προέρχονται από τα πρώτα ζώα της Γης, τα οποία έζησαν πριν από 490 έως 530 εκατομμύρια χρόνια (κατά την Κάμβρια περίοδο) ανακάλυψαν Κινέζοι και Αμερικάνοι επιστήμονες σε μια τοποθεσία της Κίνας, στις όχθες του ποταμού Ντανσούι, στην επαρχία Χουμπέι.

Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί συνολικά 4.351 απολιθώματα από 101 αρχέγονα ζώα, από τα οποία 53 είναι τελείως άγνωστα στους επιστήμονες, ενώ εκτιμάται ότι, στο μέλλον, θα εντοπιστούν και άλλα.

Ένας από τους ερευνητές της ομάδας, ο καθηγητής Ρόμπερτ Γκέινς, του Τμήματος Γεωλογίας του Κολλεγίου Πομόνα της Καλιφόρνια, ανέφερε σχετικά: «Αποτελεί τεράστια έκπληξη να βρίσκει κανείς μια περιοχή με τέτοιο απίστευτο πλούτο απολιθωμάτων και με τόσο μεγάλη αναλογία ειδών τελείως άγνωστων στην επιστήμη».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάποια από τα ζώα μοιάζουν με μέδουσες σε σχήμα καμπάνας, θαλάσσιες ανεμώνες, σπόγγους, αγκαθωτά σκουλήκια, «αρματωμένα» αρθρόποδα κ.α. Σε αρκετά απολιθώματα έχουν διατηρηθεί λεπτομέρειες της ανατομίας των ζώων (βράγχια, πεπτικό σύστημα, ακόμα και μάτια).

Μέχρι σήμερα οι σημαντικότερες συλλογές απολιθωμάτων αρχέγονων ζώων από την Κάμβρια περίοδο είχαν βρεθεί στις περιοχές Μπέρτζες Σέιλ του Καναδά (ηλικίας 508 εκατ. ετών) και Τσενγκτζιάνγκ της Κίνας (ηλικίας 518 εκατ. ετών).

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν λεπτομέρειες σε σχέση με τις  ανακαλύψεις τους στο περιοδικό “Science”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου: CC DanielCD-SA 3.0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος