Καναδάς: Ύφασμα από φύκια συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα

Η Καναδό-Ιρανή σχεδιάστρια μόδας Roya Aghighiσε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, ανέπτυξαν ένα ζωντανό ύφασμα από φύκια που φωτοσυνθέτει και καθαρίζει τον αέρα γύρω από αυτό.

‘Ενας από τους στόχους της σχεδιάστριας, είναι η αλλαγή της σχέσης μας με τα ρούχα, από τη γρήγορη κατανάλωση σε μια πιο συνειδητή και ουσιαστική σύνδεση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του UBC, το Biogarmentry”  όπως ονομάζεται το ύφασμα, είναι το πρώτο ζωντανό και φωτοσυνθετικό κλωστοϋφαντουργικό προϊόν. Αν και βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο της έρευνας και του σχεδιασμού, το υλικό αυτό αποτελεί μια λύση για τη μείωση του τεράστιου αποτυπώματος του άνθρακα για το οποίο ευθύνεται η βιομηχανία της μόδας, η οποία είναι μια από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), είναι υπεύθυνη για περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις διεθνείς πτήσεις και τις μεταφορές που αντιστοιχούν στο 10% όλων των αερίων θερμοκηπίου που εκπέμπονται παγκοσμίως.

Τα τελευταία χρόνια, νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν προτείνει μια σειρά από εναλλακτικές φυσικές ίνες, πολλές από τις οποίες έχουν τη δυνατότητα να παγιδέψουν τον άνθρακα, αλλά καμία δεν έχει αποδειχθεί ότι επιτυγχάνει μηδενικές καθαρές εκπομπές κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός ενδύματος, ειδικά όταν το πλύσιμο και το στέγνωμα των ρούχων αυξάνουν σημαντικά το συνολικό αποτύπωμα.

Καναδάς: Ύφασμα από φύκια συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα

«Τα περισσότερα φυσικά υλικά εξακολουθούν να εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, λέει η σχεδιάστρια μόδας κι ερευνήτρια Charlotte McCurdy.

Τα φύκια φωτοσυνθέτουν υπό τον ήλιο χρησιμοποιώντας το διοξείδιο του άνθρακα και τα μικροφύκη μπορούν να συλλάβουν δέκα φορές περισσότερο ηλιακό φως από τα χερσαία φυτά και μεγαλώνουν γρήγορα – με ορισμένα είδη να μπορούν να διπλασιάσουν τη βιομάζα τους μέσα σε λίγες ώρες. Μπορούν να μετατραπούν σε σκόνη, προτού να μετατραπούν σε ίνες.

«Το θέμα δεν είναι να φτιάξουμε ένα πλαστικό από φύκια», εξηγεί η ερευνήτρια. «Το θέμα είναι να δεσμεύσουμε τον άνθρακα και έχει σημασία πώς το κάνουμε αυτό και πώς κλιμακώνονται αυτά τα συστήματα».

https://www.youtube.com/watch?v=bZSAEZSCFUI

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος