Καλλιέργειες μανιταριών από οργανικά απορρίματα πόλεων αντικαθιστούν τα δέντρα στην παραγωγή χαρτιού

Array

Ομάδα νεαρών Βέλγων  αποφάσισαν να φτιάξουν οικολογικές συσκευασίες από μανιτάρια.

Έτσι στα κελάρια της Tour&Taxis στις Βρυξέλλες σε μια έκταση 1.000 τετραγωνικών μέτρων, καλλιεργούνται σπόρια μανιταριών έχοντας ως  βάση-υπόστρωμα βιολογικό κατακάθι καφέ. Σε λίγες εβδομάδες βγαίνουν στην επιφάνεια τα μανιτάρια. Η διαδικασία καλλιέργειας είναι καθαρή, χωρίς έντομα, παράσιτα και βακτήρια.

Ο Victor Thomas, ο εμπνευστής του έργου λέει ότι: “Σίγουρα δεν είμαστε οι πρώτοι που καλλιεργούμε μανιτάρια πλευρώτου, αλλά θα έλεγα ότι είμαστε από τους πρώτους που τα καλλιεργήσαμε χρησιμοποιώντας οργανικά απόβλητα που προέρχονται κυρίως από πόλεις. Προς το παρόν, εστιάζουμε μόνο στα κατακάθι καφέ, αλλά η ιδέα του PermaFungi είναι ότι μια μέρα θα μπορούσαμε να έχουμε μεγάλη ποικιλία υποστρωμάτων χρησιμοποιώντας διαφορετικά απόβλητα.

Αυτό που το καθιστά δυνατό, όπως εξηγεί ο Victor Thomas, είναι ότι οι μύκητες μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν σε κάθε είδος υποστρώματος. Όλα τα βασικά συστατικά – σανός, σπόρια μανιταριών και κατακάθι καφέ – αναμιγνύονται μαζί σε ένα περιστρεφόμενο τύμπανο, όπου παστεριώνονται επίσης για την εξάλειψη των επιβλαβών μικροβίων. Ακόμα και το ήδη χρησιμοποιημένο υπόστρωμα έχει νέα χρήση.

Καθαρίζεται ξανά και σπέρνεται με σπόρια από άλλο μανιτάρι. Μετά όλα μετατρέπονται σε μονωτικά πάνελ, συσκευασίες ή ακόμα και αμπαζούρ. Είναι μια ιδέα με πολλές δυνατότητες, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε. Η PermaFungi έλαβε επιχορήγηση 2 εκατομμυρίων ευρώ για να αυξήσει την παραγωγή της για την ευρωπαϊκή αγορά.

Ένα τέτοιο μανιτάρι μπορεί να αναπτυχθεί χιλιάδες φορές πιο γρήγορα από ένα δέντρο. Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Ο πολιτισμός μας χρειάζεται πολύ λίγο χρόνο σε σύγκριση με τη βιομηχανική, πετροχημική ή φυσική παραγωγή.” Προς το παρόν, το PermaFungi είναι γνωστό για τα υψηλής ποιότητας μανιτάρια του, ειδικά στα βιολογικά παντοπωλεία. Οι καλλιέργειες κόβονται καθημερινά με το χέρι. Εσκεμμένα, πολλές εργασίες δεν αυτοματοποιήθηκαν για να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας δηλώνει ο εμπνευστής αυτής της καινοτόμος καλλιέργειας.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος