Καινοτόμος υδρογέλη σεμαγλουτίδης θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα των ενέσεων

Η ενέσιμη υδρογέλη μακράς δράσης θα μπορούσε να βελτιώσει τη διαχείριση τόσο του διαβήτη τύπου 2 όσο και της απώλειας βάρους, λένε οι ερευνητές.

Επιστήμονες στη Γαλλία ανέπτυξαν μια νέα έκδοση της σεμαγλουτίδης– της δραστικής ουσίας των φαρμάκων Ozempic και Wegovy- η οποία θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 αλλά και της απώλειας βάρους. Πρόκειται για μια ενέσιμη υδρογέλη μακράς δράσης που χορηγείται μία φορά το μήνα, αντί για μια φορά την εβδομάδα όπως απαιτείται σήμερα, λένε οι επιστήμονες.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες της εταιρείας βιοτεχνολογίας Adocia με έδρα τη Γαλλία, στο πλαίσιο του γενικού στόχου της εταιρείας να δημιουργήσει καινοτόμες συνθέσεις των υφιστάμενων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τον διαβήτη και την παχυσαρκία. Η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει εκδοχές ινσουλίνης που δοκιμάζονται σε κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας.

Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει πως τα άτομα που λαμβάνουν σεμαγλουτίδη χάνουν κατά μέσο όρο το 15% του σωματικού τους βάρους, ένα επίπεδο επιτυχίας πολύ υψηλότερο από τα αποτελέσματα που συνήθως παρατηρούνται μόνο με τη δίαιτα ή/και τη σωματική άσκηση. Μέχρι στιγμής, φαίνεται να είναι επίσης γενικά ασφαλές και ανεκτό, αν και έχουν αναφερθεί παρενέργειες όπως ναυτία, διάρροια και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες που εξέτασαν τη χρήση του φαρμάκου στον πραγματικό κόσμο, μόνο το 40% των ατόμων συνεχίζουν να το λαμβάνουν μετά από ένα έτος.

Για να δημιουργήσουν το «Gelzepmic» τους, (επίσημα γνωστό ως AdoGel Sema) οι επιστήμονες ανάμειξαν δύο αποικοδομήσιμα πολυμερή. Η γέλη απελευθερώνει αρχικά μια μικρή δόση του φαρμάκου και στη συνέχεια το απελευθερώνει σταδιακά επί ένα μήνα. Τόσο σε εργαστηριακές δοκιμές όσο και σε πειράματα σε αρουραίους, η νέα έκδοση της σεμαγλουτίδης φάνηκε να λειτουργεί όπως έλπιζαν οι ερευνητές. Επιπλέον, τα τρωκτικά δεν εμφάνισαν σημάδια φλεγμονής, υποδεικνύοντας ότι ήταν ασφαλώς ανεκτό χωρίς πρόσθετη τοξικότητα.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν στη συνέχεια να δοκιμάσουν τη γέλη σεμαγλουτίδης σε χοίρους – ζώα των οποίων το δέρμα και το ενδοκρινικό σύστημα μοιάζουν περισσότερο με των ανθρώπων. Εάν οι δοκιμές αυτές αποδειχθούν επιτυχείς, θα ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία αναπτύσσει επίσης ένα χάπι σεμαγλουτίδης, με τα πρώτα αποτελέσματα να υποδηλώνουν ότι απορροφάται πολύ πιο εύκολα από τον οργανισμό από ό,τι το μοναδικό διαθέσιμο χάπι το οποίο πωλείται με την ονομασία Rybelsus.

Τα ευρήματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στο φετινό ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), στη Μαδρίτη (9-13 Σεπτεμβρίου).

ΠΗΓΗ: Gizmodo

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος