Ηπατίτιδα στα παιδιά: Παραμένει μυστήριο η αιτία – Οι θεωρίες που αναδύονται

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι παραμένουν προβληματισμένοι από τις μυστηριώδεις περιπτώσεις σοβαρής ηπατικής βλάβης σε εκατοντάδες μικρά παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν έναν αρκετά κοινό στομαχικό ιό που δεν είναι γνωστό ότι προκαλεί ηπατικά προβλήματα σε υγιή παιδιά. Αυτός ο ιός ανιχνεύθηκε στο αίμα των παιδιών που έχουν νοσήσει, αλλά παραδόξως δεν έχει εντοπιστεί στο συκώτι τους. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν έχουν νόημα», είπε ο Έρικ Κρέμερ, ερευνητής ιών στο Ινστιτούτο Μοριακής Γενετικής του Μονπελιέ, στη Γαλλία.

Καθώς οι υγειονομικοί υπάλληλοι σε περισσότερες από 12 χώρες εξετάζουν το μυστήριο, ρωτούν:

  • Είναι τα παιδιά πιο ευάλωτα λόγω των lockdown;
  • Υπάρχει κάποια μεταλλαγμένη εκδοχή του αδενοϊού που το προκαλεί; Ή κάποιο άλλο μικρόβιο, φάρμακο ή τοξίνη που δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί;
  • Είναι κάποιου είδους αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από μια προηγούμενη μόλυνση από COVID-19 και μια μεταγενέστερη εισβολή από κάποιον άλλο ιό;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και ερευνητές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να μάθουν τι συμβαίνει. Αξιωματούχοι του CDC την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι εξετάζουν τώρα 180 πιθανές περιπτώσεις στις ΗΠΑ. Τα περισσότερα από τα παιδιά νοσηλεύτηκαν, τουλάχιστον 15 χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος και έξι πέθαναν. Περισσότερες από 20 άλλες χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα, με τα περισσότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση, απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, σκούρα ούρα, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, πόνο στις αρθρώσεις και ίκτερο.

Οι συμβατικές αιτίες της φλεγμονής του ήπατος σε κατά τα άλλα υγιή παιδιά δεν εμφανίστηκαν στις εξετάσεις. Αυτό που εμφανίστηκε ήταν ο αδενοϊός 41. Περισσότερα από τα μισά κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν βγει θετικά στον αδενοϊό. Σε έναν μικρό αριθμό δειγμάτων που ελέγχθηκαν για να διαπιστωθεί τι είδους αδενοϊός υπήρχε, ο αδενοϊός 41 εμφανιζόταν κάθε φορά.

Το γεγονός ότι ο αδενοϊός εμφανίζεται συνεχώς ενισχύει την υπόθεση ότι παίζει ρόλο, αλλά δεν είναι σαφές πώς, είπε ο Δρ Τζέι Μπάτλερ, αναπληρωτής διευθυντής του CDC για μολυσματικές ασθένειες, στο Associated Press.

Πολλοί αδενοϊοί σχετίζονται με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, όπως πυρετό, πονόλαιμο και κόκκινα μάτια. Ορισμένες περιπτώσεις – συμπεριλαμβανομένου του αδενοϊού 41 – μπορούν να προκαλέσουν άλλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής στο στομάχι και τα έντερα. Οι αδενοϊοί είχαν προηγουμένως συνδεθεί με ηπατίτιδα στα παιδιά, αλλά κυρίως σε παιδιά με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγή: A.P

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος