ΗΠΑ: Startup θέλει να τοποθετήσει μια φάρμα διακομιστών στη Σελήνη

Η νεοσύστατη επιχείρηση Lonestar Data Holdings θέλει να δημιουργήσει κέντρα δεδομένων μέσα στους σωλήνες σεληνιακής λάβας που υποψιάζεται ότι βρίσκονται στην επιφάνεια της Σελήνης. Σκοπός της εταιρείας είναι να παρέχει τις υπηρεσίες της στις μελλοντικές αποστολές στο φεγγάρι και, ενδεχομένως, να διαφυλάξει την ανθρώπινη γνώση.

Η εταιρεία πιστεύει ότι η Σελήνη είναι ένα ασφαλέστερο μέρος για την αποθήκευση σημαντικών πληροφοριών, περισσότερο και από το Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων του Σβάλμπαρντ στη Νορβηγία.

«Αν δεν το κάνουμε αυτό, τι θα συμβεί με τα δεδομένα μας στη Γη;» δήλωσε στον ιστότοπο «The Register», ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Lonestar Data Holdings, Κρίστοφερ Στοτ. «Η τράπεζα σπόρων πλημμύρισε λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Είναι επίσης ευάλωτη σε άλλες καταστροφές, όπως ο πόλεμος ή οι κυβερνοεπιθέσεις», τόνισε ο Στοτ.

Ένα βασικό πλεονέκτημα της αποθήκευσης δεδομένων στη Σελήνη, λέει η εταιρεία, είναι ότι η κοντινή της πλευρά είναι πάντα στραμμένη προς τη Γη, καθιστώντας τις επικοινωνίες σχετικά απλές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία λειτουργεί ήδη τον πρώτο διακομιστή διαδικτύου στον κόσμο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η Lonestar έχει υπογράψει σύμβαση με τη χρηματοδοτούμενη από τη NASA αεροδιαστημική εταιρεία Intuitive Machines για την εκτόξευση νέων τεχνολογιών στη Σελήνη στο πλαίσιο του προγράμματος Commercial Lunar Payload Services της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

ΗΠΑ: Startup θέλει να τοποθετήσει μια φάρμα διακομιστών στη Σελήνη
(Lonestar Data Holdings)

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, η Intuitive Machines θα στείλει το σκάφος προσεδάφισης Nova-C στη Σελήνη για την πρώτη του αποστολή, στα τέλη του 2022. Η Lonestar θα εκτελέσει μια δοκιμή μόνο με λογισμικό, αποθηκεύοντας ένα μικρό μέρος δεδομένων στο υλισμικό του σκάφους. Η αποστολή IM-1 αναμένεται να διαρκέσει μία σεληνιακή ημέρα, που ισοδυναμεί με δύο εβδομάδες στη Γη.

Η δεύτερη αποστολή, η IM-2, είναι πιο φιλόδοξη. Η Intuitive Machines σχεδιάζει να στείλει ένα άλλο σκάφος προσεδάφισης Nova-C στον νότιο Πόλο της Σελήνης μεταφέροντας διάφορα κομμάτια εξοπλισμού, μεταξύ των οποίων το τρυπάνι PRIME-1 της NASA για τους πάγους και ένα φασματόμετρο, καθώς και το πρώτο πρωτότυπο υλικού της Lonestar: μια συσκευή βάρους ενός κιλού με 16 terabytes μνήμης. Η IM-2 αναμένεται να εκτοξευθεί το 2023.

Ωστόσο, η εταιρεία έχει ακόμη πολλά εμπόδια να ξεπεράσει, όπως η ομαλή προσγείωση στη Σελήνη η οποία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη. Θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη τις αφιλόξενες συνθήκες που επικρατούν στη σεληνιακή επιφάνεια, καθώς και την κοσμική ακτινοβολία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Lonestar σχεδιάζει να αποθηκεύσει τα κέντρα δεδομένων της μέσα σε σωλήνες λάβας, οι οποίοι θα μπορούσαν να παρέχουν ένα πολύ πιο σταθερό περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: Futurism

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος