Ένας μετεωρίτης εξερράγη στον ουρανό πάνω από την πολιτεία του Βερμόντ, στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ, την Κυριακή 7 Μαρτίου, απελευθερώνοντας ενέργεια ίση με 200 κιλά TNT. Οι επιστήμονες της υπηρεσίας της NASA, Meteor Watch, εκτιμούν ότι ο μετεωρίτης πιθανώς ζύγιζε 4,5 κιλά ενώ η διάμετρος του ήταν περίπου 15 εκατοστά.
Ο μετεωρίτης εμφανίστηκε πάνω από το βόρειο τμήμα της πολιτείας του Βερμόντ τη Δευτέρα στις 12:38 π.μ. (ώρα Ελλάδος) και εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα περίπου 68.000 χλμ. / ώρα σύμφωνα με τη NASA.
You called us from all over the state Sunday evening, reporting a loud boom and a body-rattling vibration. Well, we found out you were hearing and feeling a meteor hit the atmosphere! ☄️ pic.twitter.com/xlQtvwjYuF
— Christina Guessferd (@tinaguess11) March 8, 2021
Πολίτες που επικοινώνησαν με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων WCAX3, μίλησαν για «δυνατή έκρηξη και κραδασμούς» που ένιωσαν κατά τη διάρκεια του περάσματος του μετεωρίτη.
«Ήμουν τυχερός γιατί άκουσα και είδα το φαινόμενο από τον ποταμό Missisquoi στο καταφύγιο άγριας ζωής Missisquoi στο Swanton, λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα», σχολίασε ο Chris Hrotic, στην ανάρτηση της NASA. «Δεν άκουσα μια μεγάλη έκρηξη όπως ανέφεραν άλλοι, αλλά έναν ορμητικό ήχο που με έκανε να γυρίσω και να κοιτάξω τη σωστή στιγμή. Ήταν εξαιρετικά φωτεινό και απόλυτα εντυπωσιακό!»
Με βάση τις μαρτυρίες, η NASA εκτιμά ότι ο μετεωρίτης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα 84 χλμ. πάνω από το δάσος Mount Mansfield State, ανατολικά του Μπέρλινγκτον, της μεγαλύτερης πόλης του Βερμόντ. Στη συνέχεια, προχώρησε 53 χλμ. βορειοανατολικά προς τα καναδικά σύνορα κι εξαφανίστηκε στα 53 χλμ. πάνω από την πόλη του Νιούπορτ. Σύμφωνα με τη NASA, το κρουστικό κύμα ήταν αποτέλεσμα της θραύσης του μετεωρίτη λόγω της ατμοσφαιρικής πίεσης. Ο μετεωρίτης έγινε ορατός στη Νέα Υόρκη, το Κεμπέκ και τη Μασαχουσέτη.
ΠΗΓΗ: Livescience
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος