ΗΠΑ: Κλωνοποιήθηκε το πρώτο απειλούμενο είδος ζώου

Αμερικανοί επιστήμονες κλωνοποίησαν το πρώτο απειλούμενο αμερικανικό είδος ζώου, ένα κουνάβι με μαύρα πόδια που αναπαράχθηκε από τα γονίδια ενός ζώου, που πέθανε πριν από 30 χρόνια.

Το χαριτωμένο αρπακτικό που ονομάζεται Ελίζαμπεθ Άνν, γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου ωστόσο η ύπαρξή του ανακοινώθηκε μόλις χθες, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου.

Η Ελίζαμπεθ Άνν γεννήθηκε και μεγαλώνει σε μια υπηρεσία αναπαραγωγής στο Fort Collins του Κολοράντο. Είναι ένα γενετικό αντίγραφο ενός κουναβιού, που ονομάζεται Γουίλα, και η οποία πέθανε το 1988. Τα λείψανά της καταψύχθηκαν ήδη από τις πρώτες μέρες, που άρχισε να αναπτύσσεται η τεχνολογίας του DNA.

Η κλωνοποίηση αυτή θα μπορούσε να επιτρέψει την επιστροφή εξαφανισμένων ειδών στη ζωή, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Προς το παρόν, η τεχνική υπόσχεται να βοηθήσει τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, συμπεριλαμβανομένου ενός άγριου αλόγου της Μογγολίας που κλωνοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι σε μια εγκατάσταση του Τέξας.

«Η βιοτεχνολογία και τα γονιδιωματικά δεδομένα μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά» δήλωσε ο Μπεν Νόβακ, επικεφαλής επιστήμονας με την Revive & Restore, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επικεντρώνεται στη βιοτεχνολογία και η οποία συντόνισε τις εργασίες κλωνοποίησης του κουναβιού και του αλόγου.

Τα συγκεκριμένα κουνάβια είναι ένας τύπος νυφίτσας που αναγνωρίζεται εύκολα από τα σημάδια που έχουν γύρω από τα μάτια, που τα κάνει να μοιάζουν σα να φορούν μάσκα ληστή. Είναι χαρισματικά και νυχτόβια, τρέφονται αποκλειστικά με τρωκτικά ενώ ζουν συνήθως ανάμεσα στις τεράστιες αποικίες αυτών των τρωκτικών.

Το είδος αυτό των κουναβιών θεωρείτο εξαφανισμένο, καθώς οι κτηνοτρόφοι τα πυροβολούσαν επειδή απειλούσαν τα τρωκτικά με τα οποία τρέφονταν. Αυτά τα τρωκτικά με τη σειρά τους συνέβαλαν στην καλύτερη διατήρηση του εδάφους των λιβαδιών, που είναι κατάλληλα για την εκτροφή  βοοειδών.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον υπόλοιπο πληθυσμό σε ένα πρόγραμμα ελεγχόμενης αναπαραγωγής, που στη συνέχεια αναπαρήγαγε χιλιάδες κουνάβια. Αυτά μεταφέρθηκαν σε δεκάδες τοποθεσίες στις δυτικές ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό τη δεκαετία του 1990.

Όλα τα κουνάβια που έχουν επανεισαχθεί μέχρι στιγμής είναι απόγονοι επτά ζώων που σχετίζονται στενά και η γενετική ομοιότητά τους τα καθιστά δυνητικά ευαίσθητα σε εντερικά παράσιτα και ασθένειες όπως η πανούκλα.

Όταν πέθανε η Γουίλα, το αρμόδιο τμήμα του Ουαϊόμινγκ έστειλε τους ιστούς της σε έναν «παγωμένο ζωολογικό κήπο» που διευθύνεται από τον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, ο οποίος διατηρεί κύτταρα από περισσότερα από 1.100 είδη και υποείδη παγκοσμίως. Τελικά οι επιστήμονες ενδέχεται να είναι σε θέση να τροποποιήσουν αυτά τα γονίδια για να βοηθήσουν τα κλωνοποιημένα ζώα να επιβιώσουν.

«Με αυτές τις τεχνικές κλωνοποίησης, μπορεί βασικά κάποιος να παγώσει το χρόνο και να αναδημιουργήσει αυτά τα κύτταρα», λένε οι επιστήμονες επισημαίνοντας όμως, ότι «έχουμε μέλλον ακόμα».

Η κλωνοποίηση δημιουργεί ένα νέο φυτό ή ζώο αντιγράφοντας τα γονίδια ενός υπάρχοντος ζώου. Η Viagen, μια εταιρεία που εδρεύει στο Τέξας, κλωνοποιεί κατοικίδιες γάτες έναντι 35.000 δολ και σκύλους για 50.000 δολ. Η ίδια εταιρεία κλωνοποίησε και το Przewalski, ένα είδος άγριου αλόγου από τη Μογγολία που γεννήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως και στην περίπτωση των κουναβιών, τα 2.000 περίπου άλογα Przewalski που σώζονται είναι απόγονοι μόλις δώδεκα ζώων. Η Viagen κλωνοποίησε επίσης τη Γουίλα σε συνεργασία με την Revive & Restore. Εκτός από την κλωνοποίηση, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στην Καλιφόρνια, προάγει τη γενετική έρευνα και για τις απειλούμενες μορφές ζωής.

Η Ελίζαμπεθ Άνν και οι μελλοντικοί κλώνοι της Γουίλα θα δημιουργήσουν μια νέα γενιά μαύρων κουναβιών, που θα παραμείνουν στο Fort Collins για μελέτη. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για την απελευθέρωσή της στην άγρια φύση.

ΠΗΓΗ: NBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος