ΗΠΑ: Επιστήμονες πέτυχαν ένα σημαντικό ορόσημο στην πυρηνική σύντηξη

Array

Για πρώτη φορά στην ιστορία, Αμερικανοί επιστήμονες στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore πέτυχαν καθαρό ισοζύγιο ενέργειας από πυρηνική σύντηξη, σύμφωνα με το CNN και άλλα αμερικανικά μαζικά μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα στην αναζήτηση της καθαρής ανεξάντλητης ενέργειας που θα μπορούσε να συμβάλει στον τερματισμό της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα.

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα (13/12) στις 17.00 ώρα Ελλάδος, το μείζον αυτό επιστημονικό επίτευγμα.

Τι είναι η πυρηνική σύντηξη και γιατί είναι σημαντική;

Η πυρηνική σύντηξη είναι μια τεχνητή διαδικασία που αναπαράγει την ίδια ενέργεια που τροφοδοτεί τον Ήλιο. Η πυρηνική σύντηξη συμβαίνει όταν δύο ή περισσότερα άτομα συγχωνεύονται σε ένα μεγαλύτερο, μια διαδικασία που παράγει τεράστια ποσότητα ενέργειας ως θερμότητα.

Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο μελετούν την πυρηνική σύντηξη εδώ και δεκαετίες, ελπίζοντας να την αναδημιουργήσουν με μια νέα πηγή που θα παρέχει απεριόριστη, καθαρή και χωρίς ραδιενεργά απόβλητα ενέργεια που δημιουργούν οι σημερινοί πυρηνικοί αντιδραστήρες. Τα έργα σύντηξης χρησιμοποιούν κυρίως τα στοιχεία δευτέριο και τρίτιο – δύο είναι ισότοπα του υδρογόνου. Θεωρητικά, ένα ποτήρι από το καύσιμο υδρογόνο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα σπίτι για ένα χρόνο.

«Το υδρογόνο βρίσκεται στο νερό, οπότε το υλικό που παράγει αυτή την ενέργεια είναι απεριόριστο και καθαρό», δήλωσε στο CNN ο Χούλιο Φρίντμαν, επικεφαλής επιστήμονας της Carbon Direct και πρώην επικεφαλής τεχνολόγος ενέργειας στο Εργαστήριο Lawrence Livermore.

Σε τι διαφέρει η σύντηξη από την πυρηνική σχάση;

Ενώ η σύντηξη συγχωνεύει δύο ή περισσότερα άτομα μεταξύ τους, η σχάση είναι το αντίθετο- είναι η διαδικασία διάσπασης ενός μεγαλύτερου ατόμου σε δύο ή περισσότερα μικρότερα. Η πυρηνική σχάση είναι το είδος της ενέργειας που τροφοδοτεί τους πυρηνικούς αντιδραστήρες σε όλο τον κόσμο σήμερα. Όπως και η σύντηξη, η θερμότητα που δημιουργείται από τη διάσπαση των ατόμων χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή ενέργειας.

Επίσης, η πυρηνική ενέργεια παράγει πτητικά ραδιενεργά απόβλητα και ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια. Αντίθετα, η πυρηνική σύντηξη δεν ενέχει τους ίδιους κινδύνους για την ασφάλεια και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την τροφοδότησή της έχουν πολύ μικρότερο χρόνο ημιζωής από τη σχάση.

Πώς θα μπορούσε η πυρηνική σύντηξη να τροφοδοτήσει ένα σπίτι;

Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι για την παραγωγή πυρηνικής σύντηξης, αλλά και οι δύο έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Η σύντηξη δύο ατόμων δημιουργεί μια τεράστια ποσότητα θερμότητας, η οποία είναι το κλειδί για την παραγωγή ενέργειας. Αυτή η θερμότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση του νερού, τη δημιουργία ατμού και την περιστροφή στροβίλων για την παραγωγή ενέργειας – όπως ακριβώς και η πυρηνική σχάση παράγει ενέργεια.

Το βήμα που πέτυχαν οι Αμερικανοί επιστήμονες είναι πολύ σημαντικό, αλλά είναι σε πολύ μικρότερη κλίμακα από ό,τι απαιτείται για την παραγωγή αρκετής ενέργειας για τη λειτουργία ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, πόσο μάλλον δεκάδων χιλιάδων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Οι επιστήμονες και οι εμπειρογνώμονες πρέπει τώρα να βρουν τρόπο να παράγουν πολύ περισσότερη ενέργεια με σύντηξη σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Ταυτόχρονα, πρέπει να  μειωθεί το κόστος της, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εμπορικά. Οι επιστήμονες θα πρέπει επίσης να συλλέξουν την ενέργεια που παράγεται από τη σύντηξη και να τη μεταφέρουν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης ως ηλεκτρική ενέργεια. Για αυτό θα χρειαστούν χρόνια -και ενδεχομένως δεκαετίες- μέχρι να μπορέσουμε να παράγουμε απεριόριστες ποσότητες καθαρής ενέργειας.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος