ΗΠΑ: Ένας δικηγόρος αντιμετωπίζει κυρώσεις επειδή χρησιμοποίησε το ChatGPT

Ο δικαστής που επιβλέπει την υπόθεση διαπίστωσε πως το δικόγραφο που κατέθεσε ο δικηγόρος αναφερόταν σε υποθέσεις που δεν υπήρχαν.

Ένας δικηγόρος στη Νέα Υόρκη θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης επειδή χρησιμοποίησε το ChatGPT για νομική έρευνα σε υπόθεση που είχε αναλάβει. Ο δικαστής που επιβλέπει την υπόθεση διαπίστωσε πως το δικόγραφο που κατέθεσε ο δικηγόρος αναφερόταν σε υποθέσεις που δεν υπήρχαν.

Συγκεκριμένα, το δικηγορικό γραφείο στο οποίο εργάζεται ο δικηγόρος Στίβεν Σουάρτς έχει μηνύσει την κολομβιανή αεροπορική εταιρεία Avianca για λογαριασμό του Ρομπέρτο Μάτα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης προς το διεθνές αεροδρόμιο John F. Kennedy της Νέας Υόρκης. Όταν η αεροπορική εταιρεία ζήτησε πρόσφατα από έναν ομοσπονδιακό δικαστή να απορρίψει την υπόθεση, οι δικηγόροι του Μάτα κατέθεσαν ένα 10σέλιδο δικόγραφο με επιχειρήματα για τους λόγους για τους οποίους η αγωγή πρέπει να συνεχιστεί. Το έγγραφο παρέπεμπε σε περισσότερες από έξι δικαστικές αποφάσεις. Ωστόσο, κανείς από όσους διάβασαν το δικόγραφο δεν μπόρεσε να βρει τις εν λόγω δικαστικές αποφάσεις.

Σε ακρόαση ενώπιον δικαστηρίου, ο δικηγόρος δήλωσε ότι χρησιμοποίησε το chatbot για να συμπληρώσει την έρευνά του για την υπόθεση. Ο Σουάρτς είπε πως δεν γνώριζε ότι το περιεχόμενο του ChatGPT θα μπορούσε να είναι ψευδές. Παρουσίασε μάλιστα στιγμιότυπα οθόνης που δείχνουν ότι είχε ρωτήσει το chatbot τεχνητής νοημοσύνης αν οι υποθέσεις που ανέφερε ήταν πραγματικές. Το chatbot είχε απαντήσει πως οι αποφάσεις ήταν πραγματικές και περιλαμβάνονται σε «αξιόπιστες νομικές βάσεις δεδομένων».

Ο δικηγόρος δήλωσε ότι λυπάται πολύ που χρησιμοποίησε το ChatGPT και ότι δεν θα το ξανακάνει χωρίς να επαληθεύσει τις πληροφορίες. Τέλος, ο δικαστής που επιβλέπει την υπόθεση διέταξε ακρόαση στις 8 Ιουνίου για να συζητηθούν πιθανές κυρώσεις για το «πρωτοφανές περιστατικό» που δημιουργήθηκε από τις ενέργειες του Σουάρτς.

ΠΗΓΗ: Engadget

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος