ΗΠΑ: Εκδόθηκε το πρώτο πρόστιμο για διαστημικά σκουπίδια

Η εταιρεία απέτυχε να απομακρύνει σωστά έναν δορυφόρο, ο οποίος βρισκόταν σε τροχιά από το 2002.

Οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν το πρώτο πρόστιμο σε εταιρεία η οποία δημιούργησεδιαστημικά σκουπίδια. Τη Δευτέρα (2/10), η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) επέβαλε το πρόστιμο των 150.000 δολαρίων στην εταιρεία Dish επειδή απέτυχε να απομακρύνει σωστά έναν δορυφόρο με την ονομασία EchoStar-7, ο οποίος βρισκόταν σε τροχιά από το 2002.

«Αυτό σηματοδοτεί μια πρώτη επιβολή της Επιτροπής για τα διαστημικά σκουπίδια, η οποία έχει εντείνει τις προσπάθειες για τη δορυφορική πολιτική της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η FCC, η οποία εγκρίνει τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες που βασίζονται στο διάστημα.

Καθώς ο γεωστατικός δορυφόρος έφτανε στο τέλος της ζωής του, η Dish τον είχε μεταφέρει σε χαμηλότερο υψόμετρο από αυτό που είχαν συμφωνήσει τα δύο μέρη, όπου θα μπορούσε να δημιουργήσει ανησυχίες για διαστημικά σκουπίδια σε τροχιά», ανέφερε η FCC.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι η Dish, πάροχος δορυφορικής τηλεόρασης στις ΗΠΑ, δεσμεύτηκε το 2012 να ανυψώσει τον δορυφόρο στα 300 χιλιόμετρα. Ωστόσο καθώς τα καύσιμα εξαντλούνταν, μετακίνησε τον δορυφόρο στα 120 χιλιόμετρα.

«Καθώς οι δορυφορικές λειτουργίες γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες και η διαστημική οικονομία επιταχύνεται, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι οι φορείς εκμετάλλευσης συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου επιβολής της FCC Λόγιαν Ίγκαλ.

«Πρόκειται για έναν πρωτοποριακό διακανονισμό, που καθιστά σαφές ότι η FCC διαθέτει ισχυρή εξουσία και ικανότητα επιβολής των ζωτικής σημασίας κανόνων της για τα διαστημικά σκουπίδια», πρόσθεσε.

Η FCC δήλωσε ότι ο διακανονισμός «περιλαμβάνει παραδοχή ευθύνης από την εταιρεία και συμφωνία για την τήρηση σχεδίου συμμόρφωσης και την καταβολή προστίμου ύψους 150.000 δολαρίων».

​Η Dish υποστήριξε ότι η Επιτροπή δεν έβγαλε «κανένα συγκεκριμένο πόρισμα ότι ο EchoStar-7 δημιουργεί ανησυχίες για την ασφάλεια των τροχιακών συντριμμιών».

«Όπως αναγνωρίζει το Γραφείο Επιβολής στο διακανονισμό, ο δορυφόρος EchoStar-7 ήταν ένα παλαιότερο διαστημικό σκάφος που είχε εξαιρεθεί ρητά από τον κανόνα της FCC», ανέφερε σε δήλωσή του εκπρόσωπος της Dish.

«Η DISH έχει μακρόχρονο ιστορικό ασφαλούς πτήσης ενός μεγάλου δορυφορικού στόλου και λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ευθύνες της ως κάτοχος άδειας της FCC», σημείωσε.

Κίνδυνος σύγκρουσης

Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή αεροπορίας, FAA, ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να μειώσει τα διαστημικά σκουπίδια απαιτώντας από τις ιδιωτικές εταιρείες να απορρίπτουν τα ανώτερα στάδια των πυραύλων, για παράδειγμα, επιστρέφοντάς τα στη γήινη ατμόσφαιρα ή μετακινώντας τα σε μια λιγότερο επιβαρημένη τροχιά.

Ο νέος κανονισμός, ο οποίος δεν έχει ακόμη εγκριθεί, ισχύει ήδη για τις κυβερνητικές διαστημικές αποστολές.

«Αν δεν ελεγχθεί, η συσσώρευση τροχιακών σκουπιδιών θα αυξήσει τον κίνδυνο συγκρούσεων και θα γεμίσει τις τροχιές που χρησιμοποιούνται για ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις και για δορυφόρους», προειδοποίησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) εκτιμά ότι περίπου 1 εκατομμύριο αντικείμενα μεγαλύτερα από ένα εκατοστό – αρκετά μεγάλα για να αχρηστεύσουν ένα διαστημόπλοιο – βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και προκαλούν ήδη προβλήματα. Με τους δορυφόρους να είναι πλέον ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητά μας, οι συγκρούσεις εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους στη Γη.

ΠΗΓΗ: Science Alert

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος